Декоративно-листни30 юли 2008

Драцена - Dracaena

Създадено от gradinar
сряда 30 юли 2008 - 10:07:40

02_StripedDracaena_closeup.jpg 1127092896_fc9d6dd9c5.jpg 350413950_7b8c1030f2.jpg Dracaena-marginata-tricolor.jpg dracaenareflexa.jpg
Dracaena_fragrans_massangeana.jpg Dracaena_fragrans_massangeana_close.jpg dracaena_reflexa.jpg Drac_Colorama.JPG Visoflora-dracaena-1213.jpg

dracaena1.jpg Яркият контраст на листната шарка между нюансите на зеленото и наситеното червено придава на драцената забележителен екзотичен вид. Има няколко разновидности, на които можете да се спрете за украса на жилището си. Те са ефектни и за тях се полагат малко грижи. Можете да си купите драценова пръчка и сами да я отгледате: т. нар. пръчки представляват парченца стъбло от 5 до 7 см, които просто се бодват в пръстта и започват да се поливат редовно. За 6-8 месеца ще пуснат първите си красиви листа.
Нарича се още драконово дърво. Изключително издръжливо растение. Стволът му моце да достигне до 2-3 метра. Листата му имат кант в различни цветове: зелено, жълто, бяло и червено. Различните му сортове имат различни по форма и украска листа - тесни, на ивици, пъстри. Негови култивации са: Dracaena deremensis, Dracaena marginata, Knerkii, Massangeana, Rothiana, Victoria.

Драцената е тропическо растение и без проблеми понася минимална температура 18 градуса. Препоръчителни са обаче стойностите между 24 и 27 градуса.    Екземплярите с пъстри листа се нуждаят от обилно осветление, за да не загубят окраската си. Избягвайте обаче да излагате растенията на припек или дори на силно непряко облъчване/по пладне/. Най-подходящи са процедените през тънки завеси или щори лъчи или осветлението на стаи с източно или западно изложение. Прякото слънчево осветление може да бъде причина за появата на белези като от изгорено по повърхността на листата. От друга страна, пъстрата окраска на драцените избледнява и изчезва при държане на преобладаващо сенчесто място.    По време на растежа драцената има потребност от много вода. Ако през лятото можете да й гарантирате оптимална температура на околната среда, просто поддържайте почвата мокра, но не подгизнала, а през останалата част от годината се грижете да е леко влажна. Ако листата започнат да окапват, това обикновено се дължи на  недостатъчни въздушна влага и поливки. Избиването на тъмни петна по петурите е сигурен симптом за оскъдно напояване.   Дпацената обича доста висока въздушна влажност. Насипете в подложната й чиния ситни камъчета и ги поддържайте постоянно мокри,  без да ги покривате напълно с вода. При нужда оросявайте растението сутрин. Ако растението е станало твърде голямо, лесно може да бъде подрязано.

Ако листата му са потъмнели покрая, можете да ги поорежите като съблюдавате първоначалната им форма.
Подхранва се 4 пъти годишно с разреден течен препарат. Току що купените или пресадени драцени нямат нужда от торене, защото свежата пръст осигурява достатъчно хранителни вещества за поне 4 месеца.

Ако коренчетата започнат да се показват през отцедителния отвор на саксиятя, това е знак, че трябва да  преместите драцената в нова, по-голяма саксия, напълнена с глинеста почва. При прекомерно разрастване на растението, спокойно може да го подкастрите или да го отрежете на 7-10 см от основата. От дънера в скоро време ще покарат издънки и цветето не само ще се съвземе, но и ще придобие по-здрав и красив вид.

Още за Драцена

Информация от форума
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 11146
Прочетено: 28677 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen