Широколистни дървета и храсти03 януари 2009

Роза - Rose ......

Създадено от gradinar
събота 03 януари 2009 - 15:42:27

rose.jpg rose1.jpg rose2.jpg rose3.jpg rose4.jpg rose5.jpg rose6.jpg

rose.jpgРоза е многогодишно цвете храст или лозa от вида Rosa, в рамките на семейство Розоцветни, който съдържа над 100 вида. Видовете образуват група от храсти или лияни, с разклонения, които често са въоръжени с остри тръни.  Повечето видове са от Азия, Европа, Северна Америка, и Северозападна Африка. Розата широко се отглежда заради нейната красота и аромат.Името произхожда от латински Rosa.

Маслото от Роза се използва за парфюми от векове. Розова вода, направена от розово масло, е широко използвана в кухнята на Азия и Близкия изток. Розата се използва за направата на  конфитюр, желе  и чай, предимно заради високата концентрация на Витамин C.


Ботаника
Листата на повечето видове са 5-15 сантиметра дълги. Повечето рози са широколистни.
Цветчетата на повечето видове имам пет венчелистчета от рози, с изключение на Rosa sericea, който обикновено има само четири. Всяко венчелистче е разделено на два отделни лоба което е обикновено бяло или розово, въпреки че в няколко вида са в жълто или червено.
Плодът на розата е зрънце и се нарича шипка. Розите които създават отворени и изправени цветя са привлекателни за пчели и други насекоми, като по този начин се повишава възпроизвеждането. Някои птици, особено сипки, ядат семената на розата.

Видове
Rosa canina: Кучешка роза, шипка Буш
Rosa chinensis: Китай роза
Роза dumalis: синьозеленикава Кучешка роза
Роза gallica: галска Роза, френска роза
Роза gigantea
Rosa glauca
Rosa laevigata
Роза majalis: Канелна роза
Rosa moschata: Муск роза
Роза multiflora: Роза мултифлора
Rosa persica
Роза pimpinellifolia
Rosa roxburghii
Rosa rubiginosa: Шипка
Роза rugosa: Rugosa Роза, японска роза
Роза stellata: цариградско грозде Роуз, Сакраменто роза
Роза virginiana  Вирджинска роза


вредители и болести
Розите са предмет на редица заболявания.
Основното насекомо което засяга розите е aphid (зелена листна въшка). Пръскането с инсектициди на розите често се препоръчва, но трябва да се извърши грижливо, за да се намали загубата на полезни насекоми. Розите също са използвани като хранителни растения от ларвите на някои пеперуди и молци.

Отглеждане
Светлина: Когато избирате място за засаждане на розите в градината ви, имайте предвид, че те се нуждаят минимум от 6 часа слънчева светлина на ден.
Поливане: Ако попадне вода по листата на розите, в повечето случаи по тях се появяват тъмни петна и като цяло растението заболява. Винаги поливайте розите в корените. Почвата не бива да подгизва. По – добре поливайте обилно веднъж в седмицата, вместо няколко пъти по малко, за същия период. Ако преполеете вашите рози, те ще изсъхнат. Поливайте рано сутрин или привечер.
Засаждане и почва: Веднага след като земята се поотпусне през пролетта, обърнете пръстта с дълбочина, колкото е бела. За да направите почвата по – рохкава, добавете торфен мъх, изгнили листа и едър пясък. Почвата трябва да бъде обработена поне месец преди засаждането на розите.
Почистване: За да бъдат здрави вашите рози, е необходимо често да ги почиствате от увехналите листа и венчелистчета и от листата с тъмни петна. За да премахнете тъмните петна, разтворете 1 супена лъжица готварска сода и 1 супена лъжица течен сапун в 4 – 5 литра вода и напръскайте листата с получената смес.

Подрязване: Винаги отрязвайте клончето малко над най – горната пъпка. Използвайте остър нож или градинарска ножица. Не подрязвайте храста през есента. За да насърчите растежа, винаги отрязвайте издънките над разклонението, от което излизат пъпките.
Зазимяване:
Следвайте тези три лесни стъпки,за да сте сигурни, че вашите рози ще се появят следващата година още по-хубави и големи. Ключът към защитата на вашите рози от студа е да засадите видове, които са надеждно устойчиви на климатичните условия във вашия район.


Три стъпки на защита:

Стъпка 1. Отстранете листата и други остатъци около растението. Ако желаете също бихте могли да скъсите стеблата до 30 см.
Стъпка 2. Направете обръч, подобен на яката на пиле, около растението. Използвайте бамбукови стебла и дълга тел, за да оформите цилиндрично заграждение около храста.
Стъпка 3. Добавете почва и естествена тор. Натрупайте градинска почва около храста, така че купчината да покрие 30см. от растението. След като почвата замръзне я покрийте със слой от слама, листа или друг вид лека тор. Следващата пролет ще трябва да отстраните защитата от растението, преди да са пробили пъпките. Просто махнете теленото ограждение, почвата и листата.

Защита на пълзящи рози.

Ако се съмнявате в устойчивостта на вашите пълзящи рози, бихте могли да използвате по-горе описаната техника, давайки им по-добри шансове да оцелеят след суровата зима.
Стъпка 1. Отстранете стеблата от тяхната опора. Внимателно издърпайте стеблата от тяхната опора и ги притиснете леко, така че да останат легнали на земята.
Стъпка 2. Покрийте стеблата с почва. След като почвата замръзне я покрийте със слой от слама или листа.
Стъпка 3. Следващата пролет, веднага след като почвата позволи,поставете стеблата в старото им положение, прикрепяйки ги отново към тяхната опора.

Групи Рози:
Диви рози
Стара Градинска Роза
Алба
Gallica
Дамаска
Centifolia или Прованс
Мос
Китайска роза
Портландска роза
Бърбън
хибридни Вечен
хибридни Муск
Бермуда "Мистериозна" Роза
хибридни Rugosa
Съвременни Garden Roses
хибридни Чай
Polyantha
Floribunda
Grandiflora
Миниатюра
Катереща се / бродеща
Английска / Дейвид Остин
Канадскa Харди Roses

История
Розата винаги е била на пример за красота и има дълга история и символика. Древните гърци и римляни я свързват с тяхните богини на любовта Афродита и Венера. В Рим дива роза е била отглеждана на входа на залата, където са се обсъждали секретни или поверителни въпроси. Фразата sub rosa, или "под розата" е означавало да се пазят в тайна научените наща.
Ранните християни идентифицирани пет венчелистчета от рози с петте рани на Христос. Въпреки това тълкуване, техните ръководители са колебаят да приемат това,  поради своята връзка с Рим. Червената роза е символ на кръвта на християнските мъченици. Розата по-късно се свързва и с Дева Мария.

Символика
A Red rose - Червената роза
Розите са древни символи на любовта и красотата.  Розата е свещена за богини (включително и Изида и Афродита), и често се използва като символ на Дева Мария. "Роза" е розово или червено в различни езици като романски езици, гръцки, и полски.
Розата е национално цвете на Англия и Съединените щати а също и символа на  Ръгби. То е цвето на Йоркшир и Ланкашър в Англия (Бялата роза и червена роза, съответно), от Алберта (дивата роза) в Канада, както и на столица Исламабад в Пакистан. Портланд, Орегон се счита за "Града на розите и ежегодно там се  провежда фестивал на розата.
Червената роза (често държаща се в ръка) е символ на социализъм или социална демокрация, то се използва и като символ на британските, ирландските, френските, испанските, португалските, норвежките, датските, шведските, финландските, бразилските и холандските социалистически партии. Като символ, Червената роза е била използвана като отличителен знак в улични протести май 1968 година в Париж.

Изкуство
Розите често се изобразяват от дейците на изкуството. Френският художник Пиер-Жозеф Redouté рисува една от най-подробните и красиви картини на роза.
Анри Fantin-Латур също рисува предимно цветя, включително и рози. Розата "Fantin-Латур" е кръстена на него.
Други импресионисти включително и Клод Моне използват в картините си рози.

Парфюмът
Розовите парфюми са направени от цветчетата на розите или розово масло, което е смес от летливи етерични масла, получени чрез парна дестилация на натрошени листа от рози. Техниката е с произход от Персия (думата роза е от персийски), и след това се разпространява в Арабия и Индия. В днешно време около 70% до 80% от производството е в Розовата долина близо до Казанлък и в Qamsar в Иран и Германия. В Мека се мият всяка година с иранска розова вода от Qamsar. В България, Иран и Германия се използва Rosa damascena "Trigintipetala" за розово масло. Във френското розово масло се използва Rosa centifolia. Маслото с бледо жълто или жълто-сив цвят, понякога се нарича Rose Absolute масло.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 21088
Прочетено: 15932 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen