Други30 ноември 2008

История на Цветята

Създадено от gradinar
неделя 30 ноември 2008 - 09:25:27

От кога се отглеждат цветята?
Цветята се отглеждат от дълбока древност. На о-в Крит има изображения на рози от 3000 г. пр. н. е. В пирамидите на древния Египет за намерени семена и листа от фикус, финикова палма и от други декоративни растения. В древна Юдея особено обичани били розите и белият крем, а нарцисът и миртата били емблема на мира. Висящите градини на Вавилон са едно от "седемте чудеса" на древния свят. В градините на Иран, наричани парадизи, освен декоративни и плодни дървета и храсти отглеждали цветя - лалета, зюмбюли, нарциси, теменуги, макове и др. , а розата била на особена почит. Поетите наричали Иран Гюлистан (гюл - роза) - страна на розите. Много от любимите ни днес цветя са били познати на древните народи.
По-късно цветята намерили широко разпространение и в Европа. Днес сведения за градините на древна Гърция се черпят от "Илиада" и "Одисея".

Какво значение са имали светята за някои народи?
През вековете цветята са имали свое значение. Например за древните гърци розата означавала тъга за миналото, за отлетялата младост, а лилиумът (кремът) бил символ на непорочност и чистота. За египтяните розата означавала кратък живот, а кремът - свобода и надежда. Във Франция кремът бил емблема на на кралското семейство и заедно с маргаритата бил включен в герба на Людовик IX. Японците смятали хризантемата за символ на небесните светила, а италианците - за символ на смъртта. Китайците като символ на любов поднасяли божури, а англичаните - незабравки. Във Франция карамфилите били символ на борба и революция, а в Германия означавали постоянство и вярност. В Белгия по време на стачките работниците поставяли на блузите си синчец. При много народи ралицата означавала честност, теменугата - доброжелателство, камбанката - бъбривост, лалетата - гордост, кандилката - неблагодарност, розата - любов, незабравката - постоянство, ериката - самотност и т.н.


Какъв символ е била розата?
В Рим розата красяла всяка арка и била символ на храбростта. Венец от рози бил поставян на главата на воина - победител. Гърците отглеждали рози за богинята на красотата Афродита, чийто храм бил заобиколен от розова градина.
Бялата роза се е смятала за символ на мълчанието, затова когато се водел важен разговор на масата се поставяли бели рози на масата, което означавало, че всичко казано остава в тайна. До днес се е запазил израза "Sub rosa dictum" ("казано под роза").

Какво е лотосът за египтяните?
Любимо цвете на египтяните бил лотосът, (вид водна лилия), чиито цветове при залез слънце се затварят и се потапят във вода, а при изгрев изплават и се разтварят. Освен като декоративно растение египтяните използвали лотоса и за храна, като варели коренищата му и смилали на брашно семената му. Лотосът бил рисуван, както и издялван от камък по капителите на колоните. Влюбените си го изпращали един на друг. в древния Египет, където не било прието да се носят цветя на домакинята, слугата дарявал пристигащите гости с лотосово цвете или поставял по главите и вратовете на гостите огърлици, сплетени от лотосови цветове. Един-единствен лотосов цвят често окичвал черната коса на някоя египтянка.

Какво е божурът за китайците и теменужката, белият крем и макът за гърците?
Плиний определя божура като най-старото от всички култивирани цветя. От стотици години в градините и храмовете в Пекин се отглеждат божури. За отбелязване, е че още император Хинг-Минг(2737 - 2697 г. пр. н. е.) се занимавал с цветарство.
В древна Атина при всички тържествени случаи се носели венци от теменуги. В определен ден през пролетта децата над тригодишна възраст били обкичвани с венци от теменуги, тъй като теменугата била символ на невинността. Белият крем бил символ на свободата. Макът който днес се унищожава като плевел, се смятал за необходим за плодородието на полето, затова на Деметра - богинята на плодородието - освен ечемика и пшеницата се посвещавали и на него.Атлетите при тренировките си за олимпийските игри ядели мак с мед и вино, а перцийците поръсвали ориза си с мак.

Кои цветя участвуват в гербове?
Розата е герб на английските крале от Тюдорите до днес.
Ирисът бил герб на Бурбоните.
Лалето било герб на турсите султани от Османската династия.
Три листа и три цвтята от пауловния са семеен герб на Микадо в Япония.
Магарешкият бодил е герб на Шотландия.
Детелината е герб на Ирландия.
Празът е герб на Уелс.
През втория кръстоносен поход людвиг VII носел знаме с ириси.
Родителите на Жана д`Арк имали за герб венец от ириси на върха на меч.
В Ирландия много лесно се различавали къщите на католиците от протестантите. Католиците засаждали бели цветя, а протестантите оранжеви.

Обичат ли българите цветята?
Обичта на българите към цветята е подчертана и съществува от древни времена. Цветята са в домашната градина, на балкона, на прозореца, в стаята.
С непрекъснатото подобряване на благосъстоянието на нашия народ се повишава и необходимостта от повече цветя в обществените и домашните градини, там, където човек работи и живее. Увеличават се площите за производство на цветя и се разширява асортиментът на отглежданите цветя.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8126
Прочетено: 6093 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen