Други30 ноември 2008

История на Цветята

Създадено от gradinar
неделя 30 ноември 2008 - 09:25:27

От кога се отглеждат цветята?
Цветята се отглеждат от дълбока древност. На о-в Крит има изображения на рози от 3000 г. пр. н. е. В пирамидите на древния Египет за намерени семена и листа от фикус, финикова палма и от други декоративни растения. В древна Юдея особено обичани били розите и белият крем, а нарцисът и миртата били емблема на мира. Висящите градини на Вавилон са едно от "седемте чудеса" на древния свят. В градините на Иран, наричани парадизи, освен декоративни и плодни дървета и храсти отглеждали цветя - лалета, зюмбюли, нарциси, теменуги, макове и др. , а розата била на особена почит. Поетите наричали Иран Гюлистан (гюл - роза) - страна на розите. Много от любимите ни днес цветя са били познати на древните народи.
По-късно цветята намерили широко разпространение и в Европа. Днес сведения за градините на древна Гърция се черпят от "Илиада" и "Одисея".

Какво значение са имали светята за някои народи?
През вековете цветята са имали свое значение. Например за древните гърци розата означавала тъга за миналото, за отлетялата младост, а лилиумът (кремът) бил символ на непорочност и чистота. За египтяните розата означавала кратък живот, а кремът - свобода и надежда. Във Франция кремът бил емблема на на кралското семейство и заедно с маргаритата бил включен в герба на Людовик IX. Японците смятали хризантемата за символ на небесните светила, а италианците - за символ на смъртта. Китайците като символ на любов поднасяли божури, а англичаните - незабравки. Във Франция карамфилите били символ на борба и революция, а в Германия означавали постоянство и вярност. В Белгия по време на стачките работниците поставяли на блузите си синчец. При много народи ралицата означавала честност, теменугата - доброжелателство, камбанката - бъбривост, лалетата - гордост, кандилката - неблагодарност, розата - любов, незабравката - постоянство, ериката - самотност и т.н.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1196
Прочетено: 6091 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen