Декоративно-цъфтящи09 септември 2008

Есхинантус - Aeschynanthus

Създадено от gradinar
вторник 09 септември 2008 - 16:29:40

AESCHYNANTHUS3.jpg aeschynanthus_hierdebrandtii[1].jpg B542-0120042.jpg ColumneaApollo1.jpg tnimg0318nt1.jpg

aeschynanthus.jpgИзвестни са стотина негови разновидности. Най-известните сортове на пазара са Mona Lisa, Purple Star и Topaz.

За съжеление Aecshynanthus трудно се отглжеда при стайни условия. Една година може да цъфти, а на следващата да не се появи нито един цвят. Пълзящите му стъбла с кожести листа и червени цветове изпъкват най- добре във висяща кошница или окачена саксия. Основните изисквания за ежегоден цъфтежмежду юни и септември са влажен въздух през лятото и покой през зимата при температура 13-18 ºC. Щом свърши цъфтенето ако стъблата започнат да растат на долу, веднага отрежете част от тях; растението ще се запази, ако го държите на светло през зимата.

Родината на есхинантуса е Югоизточна тропическа Азия. То е вечнозелено цъфтящо в красиви ярко червени, или жълто-оранжеви цветове, които са в приятен контраст с тъмнозелените, с правилна форма гладки и месести листа.


През пролетта и лятото в краищата на клонките израстват гроздчета от цветни тръбички с наситеночервени чашелистчета.

За съжаление и тук важи правилото, колкото по-красиво, толкова по-трудно за отглеждане. За да цъфне (обикновено лятото) вашия есхинантус, трябва да му осигурите тропически климат – много топлина и влага. При температурни колебания цветовете падат. Поддържайте температура от 18-20 С.

През лятото може да се изнесе на слънчеви балкони и тераси, където закачените саксии са много красиви с висящите и отрупани с цветове стъбла.

Дръжте централната "ваза" на цветето пълна с вода, използвайте дъждовна вода. Поливайте редовно с филтрирана вода. Редовно оросявайте листата му, също е с мека вода, защото в противен случай ще се появят петна по листата му. Не преполивайте!

Наторявайте два пъти месечно с течни торове през листата.

Пресажда се пролетта. Почвата му трябва да е богата на хумус и с добри дренажни свойства.

Есхинантусът често се напада от пухеста въшка и миниращи молци.

Температура: умерено топло или топло през лятото; дръжте на хладно през зимата- минимална 13 ºC.

Светлина: ярка; да се избягва пряка слънчева.

Вода: поливайте обилно от пролетта до есента и пестелива през зимата; използвайте хладка вода.

Влажност на въздуха: често пулверизирайте листата, особенно в горещите дни.

Пресаждане: през пролетта; на всеки 2- 3 г.

Размножаване: Размножава се с петсантиметрови резници, през май или юни, които се вкореняват за 3 седмици в смес от торф и пясък или субстрат за азалии без варовик. Добре е в една саксия да се засадят от 3 до 5 резника.

Орязването на връхчетата стимулира израстването на странични клонки.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14237
Прочетено: 12443 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen