Декоративно-цъфтящи04 септември 2008

Милтония - Miltonia

Създадено от gradinar
четвъртък 04 септември 2008 - 18:19:57

175806139wXFnYx_fs.jpg MiltoniaJune.jpg miltoniasecondlove.jpg miltonia_2.jpg miltonia_g.jpg Miltonia_Meadowdale__Pink_Panther_.JPG Miltonia_spectabilis_v_moreliana.jpg milt_mbaker.jpg OrchidColmanaraWildcatPerfumeLily.jpg rgh1191185561f.jpg 01.jpg

miltoniq.jpg Родината на това красиво цвете милтонията е Бразилия.Тя нараства умерено бързо, при подходящи условия- умерена слънчева светлина, свеж въздух и ежеднемно пулвелизиране на въздуха около нея.Изисква ежедневно поливане  и подхранване с торове с високо фосфорно съдържание през лятото и есента, за да се подпомогне цъфтежа и да заякнат новите издънки преди настъпването на зимата.Подходящи са готовите почвени субтрати за орхидеи.Размножава се чрез разделяне на растението.

В продължение на много години, производителите на орхидеи наричаха милтонии само студенолюбивите или така наречените колумбийски сортове. Останалите видове, с произход основно от Бразилия бяха пренебрегвани. Сега тази несправедливост е оправена. Според последните класификации, всички видове които досега знаехме като милтонии се рекласифицират в род Miltoniopsis и само бразилските видове имат правото и привилегията да се наричат милтонии.

Публикувано от CVETEБразилските милтонии включват девет вида: Miltonia anceps, M. candida, M. clowesii, M. cuneata, M. flavescens, M. kayasimae, M. regnellii, M. russelliana, и M. spectabilis. Доскоро към групата се числяха още 2 вида: M. schroederiana и M. warscewiczii, но сега те са класифицирани като Oncidium schroederiana и Oncidium fuscatum.

Милтониите имат големи, красиви и трайни цветове, смята се че са лесни за отглеждане, но въпреки това дълго време са били пренебрегвани от обществото. Вероятно причината е ,че те не са чак толкова атрактивни като близките им родственици Miltoniopsis - теменужените орхидеи. Въпреки всичко е изключително странна почти пълната липса на информация за историята на тези орхидеи, как, кога и при какви обстоятелства са били открити.
Бразилските видове се кръстосват лесно с повечето представители на Brassia.


ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

СВЕТЛИНА
1500-3000 fc. - ярка, но расеяна светлина със засенчване в най-горещите часове. Необходимо е почти постоянно движение на въздуха, особено ако растението е изложено на по-силна светлина. Възможно е даже отглеждане в условията характерни за катлея т.е. директно слънце, но тогава листата на милтонията стават жълтеникави.

ВЛАЖНОСТ
80-85% през цялата година. В естествени условия се поддържа постоянна висока влага от : дъждовете, вятърът който духа от океана, мъглата и обилната сутрешна роса. Характерна е липсата на истински сух период.
В домашни условия трябва да осигурим обилно поливане през пролетта и лятото, докато растенията са активни. През есента постепенно се намалява поливането, когато новите издънки достигнат зрялост и цветовете повяхнат. През зимата поливането се намалява още, особено ако орхидеите се отглеждат в условията на късия ден и по-ниските зимни температури. Все пак милтониите не трябва никога да изсъхват напълно. Това може да се осигури чрез периодично напръскване сутрин и леко поливане на 2 седмици ( препоръчаният режим е относителен и зависи от конкретните условия).

ТЕМПЕРАТУРА
Дневни летни температури: 24-26 градуса и нощни 18 градуса. Зимни дневни температури 20-21 градуса и нощни 13-14 градуса. Препоръчва се орхидеите да се отглеждат при температури с 2-3 градуса по-ниски от посочените максимални.

ТОРЕНЕ
Използва се балансиран тор с разреждане 1/4 до 1/2 от стандартната дозировка. Препоръчва се прилагането на тор с високо фосфорно съдържание през лятото и есента, за да се подпомогне цъфтежа и да заякнат новите издънки преди настъпването на зимата.


СУБСТРАТ
Смята се, че се развиват най-добре качени върху корк или плаки от tree-fern fiber, но тогава възниква проблем с поддържането на високата влажност. Ако милтониите са качени, трябва да се поливат ежедневно, а при горещо и сухо време-по няколко пъти дневно.

Затова в повечето случаи, милтониите се отглеждат в кошници или саксии в смес от борови кори ( малки парченца), tree-fern fiber, перлит, дървени въглища т.е. субстрат с бърз дренаж, който все пак задържа достатъчно влага. Желателно е да се пресаждат всяка година, защото поради високата влага субстратът започва да се разпада сравнително бързо.
В публикацията са използвани материали от FlowersNet.info

Публикувано от CVETEКоментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 16066
Прочетено: 9009 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen