Декоративно-цъфтящи22 август 2008

Еписция - Episcia

Създадено от gradinar
петък 22 август 2008 - 11:13:15
101015.JPG 20040322_full.jpg episcia.jpg MyEpiscia.jpg 1900_Episcia__Suomi__aggs04_myhr_unknown.jpg

episcia.jpgПопулярно име: Еписция
Семейство: Геснериеви (Gesneriaceae)

Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато се появят и алените цветчета, растенията стават приказно красиви. Друго ценно качестсво е техният бърз растеж и продължителният период на цъфтене.

Това са невисоки тревисти представители на семейство Геснериеви, които произхождат от тропиците на Америка. Възрастните екземпляри достигат около 50-60 см дължина и имат до 20-30 развити разклонения, от които поне половината цъфтят едновременно.

Листата са мъхести, с цвят от кафяво до меденочервено. Цъфти от месец април до август с червени, бели или сини цветове.


Въпреки че името еписция на гръцки означава засенчена, растенията се развиват най-добре на разсеяна светлина. Ако помещението, в което се отглежда еписцията, е тъмно, тя ще се развива и ще цъфти без проблеми, ака се осветява с луминесцентна лампа по 12-14 часа дневно. Понеже изискват висока въздушна влажност, добре е саксиите с еписции да се поставят в широки съдове, пълни с влажен мъх. Директното опръскване на листата не се препоръчва, тъй като се получават грозни петна, а при ниска температура и загниване. Друго важно условие еписцията да покаже цялото си великолепие е температурата. През зимата тя не бива да пада под 18 градуса, защото развитието на растенията се задържа, листата издребняват и се увеличава опасността от загниване.

Размножаване: Най–разпространеният и лесен начин за размножаване на еписциите е чрез вкореняване на странични отводи или на стъблени резници (вследствие на което майчиното растение красиво се разклонява), стига да осигурите следните условия за вкореняването:
• температурата при размножаването трябва да е около 20-25°С.
• вкореняването може да стане във вода, сфагнум, торфени таблетки или направо в почва.
• отводите/резниците за вкореняване не бива да са много дълги - около 6-7 см, но трябва да са отрязани така, че в долния си край да имат възел.
• отводите/резниците се потапят във вода (залагат се в сфагнум, в торфени таблетки или направо в почва) не много дълбоко, до около 2–2,5 см., като възелът трябва да попада в субстрата за вкореняване. Стъблените резници се отрязват под листните възли, като най–долните листа се отстраняват от стъблото. Коренчетата обикновено се появяват при възлите, което се наблюдава след седмица, до десет дни. Когато коренчетата достигнат до 2–3 см. дължина, спокойно можете да засадите еписцията в почва.
• когато вкоренявате в сфагнум, торфени таблетки или направо в почва, на растенията трябва да се осигури допълнително повишаване на въздушната влажност. За целта може се използва минипарник (прозрачна пластмасова кутия, закриване под стъкло или покриване с прозрачно найлоново пликче). Веднъж дневно за около половин час минипарникът се открива, а след появата на коренчета растенията постепенно се привикват към стайната температура и влажност. Младите растения на няколко пъти се пресаждат в по–големи саксии.
Ако следвате горните съвети вкореняването на еписциите е възможно на практика целогодишно.

Вредители: Най – често еписциите биват поразявани от акари, белокрилки и щитоносни въшки.


Почвата за отглеждането на еписциите трябва да е лека и водопропусклива. Водата за поливане трябва да е отлежала поне няколко часа, за да не съдържа хлор. Тя се налива в подложката и ако след 2 часа растението още не я е поело, се излива. Засушаването не може сериозно да навреди на това растение.

Светлина: Нужна е разсеяна светлина, но не директно слънчево огряване.

Вода: Поливането става от подложката, катосе изчаква добро просъхване на почвата.

Влажност на въздуха: Висока, но не се пулверизира директно.

Подхранване: По време на интензивния растеж.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14338
Прочетено: 10703 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen