Екзотични плодове и зеленчуци17 август 2008

Лимон (Лимоново дърво) - Citrus limon

Създадено от gradinar
неделя 17 август 2008 - 11:37:36

2005-04-18_Citrus_02.jpg citrus-limon.jpg citrus-limon1.jpg citrus_limon.jpg Citrus_limon_a.JPG

citrus-limon1.jpgЛимонът принадлежи към цитрусовите овощни растения, към които спадат още портокалът, мандарината и др. Тези растения образуват пъпки, цветове и плодове през цялата година, а листата им са вечнозелени, макар и да се сменят през около три години. Ето защо често на едно лимоново дръвче може да се видят едновременно цветове, зелени и зрели плодове. Цветчетата на лимона са снежнобели, много красиви и притежават силно благоухание. Лимоновите плодове не приличат на плодовете на другите овощни дървета, които се отглеждат в нашата страна. Ако обелим кората, ще забележим, че плодът е разделен на дялове. Всеки дял е съставен от вретенообразни торбички, пълни с ароматен и освежителен сок.

Лимонът (Citrus × limon) е хибридно цитрусово дърво с височина 5—10 m. Родината на лимона са Индия и Индокитай, страни, където винаги е топло. Лимонът не може да живее на студено и в България се отглежда в саксии и качета, които се изнасят навън само през топлите месеци и се прибират, когато застудее.

Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.


Плодът на лимона, както и кората му, намират голямо приложение в сладкарството. Те се използват за подправка при приготвянето на разхладителни напитки — лимонада, цитронада и др., както и при производството на различни сладкиши и бонбони. Освен това лимоновият сок успешно може да замести оцета при приготвянето на салати. В кулинарията е познато и свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Тъй като след като бъдат обелени повечето плодове и зеленчуци почерняват при контакта с въздуха поради окисляването, за да бъде спрян този процес и да се запазят свежи е достатъчно да бъдат натъркани с резен лимон.
Поради високото съдържание на плода на витамин C, лимонът е бил широко използван в миналото отначало от арабските, а от 12 в. и от европейските мореплаватели, понеже заедно с лука е бил единственото познато лекарство срещу скорбут.
Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. Ето защо да се държат лимонови дървета в стаите е много полезно.
Лимонът се използва като съставка и в много козметични продукти за избелване и избистряне на тена, а също така служи и за почистване на алуминиеви предмети и влиза в произвежданите миещи вещества за почистване на медни съдове и прибори.
Известно е също, че лимонът може да се използва и като невидимо мастило. Достатъчно е да се напише някакъв текст с лимонов сок и после да се поднесе на светлината на свещ, за да бъде разчетен.
Най-голямо производство на лимони има в Мексико, Испания, Аржентина, САЩ, Италия.
Най-тежкият лимон в света е измерен на 8 януари 2003 г., тежи 5.265кг и е отгледан от израелеца Аарон Шемоел.Растението се нуждае от богата почва и допълнително подхранване с естествени и изкуствени торове, смесени с вода, по време на вегетацията. Торенето с органичен тор се извършва през вегетацията, особено когато растението плододава и се е оформило като голямо дръвче. Използва се добре разложен, пресят през сито и обеззаразен оборски тор, като количеството му зависи от големината на съда. Еднократно се внася около 1 кг. За целта повърхностният слой почва внимателно се изгребва и на негово място се слага оборския тор. Полейте обилно. Това се прави веднъж на 1 месец до есента.

За да плододава растението, е много важна резитбата. Тя трябва да се прави от началото, така че да се оформят 3-4 второразредни летораста (разклонения) от стъблото с дължина до 20 см, а в следващите резитби да се оставят на всеки летораст по 2 клонки от трети и четвърти разред с дължина 12-15 см. Лимонът плододава на клонките от четвърти разред.
При добро гледане лимонът ще има 2 или 3 растежни импулса годишно, след всеки от които трябва да се извършва резитба. Тогава се оформят само последните, най-малки клонки, от които ще се развият плододаващите разклонения.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове. Но ако искате да плододава, то тогава трябва да оставите 3- 4 цвята, разположени към върха на клонките, а останалите (пъпки и разтворени) да отстраните.
Лимонът се цени не само заради богатите си на витамин С плодове, а и за това, че съдържанието му на фотонциди в кожестите му листа действат като естествен антибиотик и убиват микробите в стаята където расте.Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса, поради това той не може да расте целогодишно на открито.
Препоръчва се през летния период да бъде изнесен на двора, в градината под шарената сянка на някое дърво, за да не прегори от пряката слънчева светлина.
През септември, когато времето започне да захлажда, го приберете в топла, южна стая и намалете поливането.

Размножаване: Лимонът може да се размножава семенно, но това е доста бавен процес – отгледаните по този начин растения дават плодове едва след 10-ата година. Затова през август лимоните може да се ашладисват от специалисти.
Възможно е да захванете лимон от листен резник. Откъснете от растението майка съцветие при върха. Отрежете 1/3 от краищата на листата и директно вкоренете в малък съд. Похлупете с буркан и поливайте обилно. По време на процеса на вкореняване е възможно лимонът първо да цъфти. Отстранявайте цветовете, докато не се появят първите нови листа.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 12636
Прочетено: 46364 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen