Екзотични плодове и зеленчуци17 август 2008

Лимон (Лимоново дърво) - Citrus limon

Създадено от gradinar
неделя 17 август 2008 - 11:37:36

2005-04-18_Citrus_02.jpg citrus-limon.jpg citrus-limon1.jpg citrus_limon.jpg Citrus_limon_a.JPG

citrus-limon1.jpgЛимонът принадлежи към цитрусовите овощни растения, към които спадат още портокалът, мандарината и др. Тези растения образуват пъпки, цветове и плодове през цялата година, а листата им са вечнозелени, макар и да се сменят през около три години. Ето защо често на едно лимоново дръвче може да се видят едновременно цветове, зелени и зрели плодове. Цветчетата на лимона са снежнобели, много красиви и притежават силно благоухание. Лимоновите плодове не приличат на плодовете на другите овощни дървета, които се отглеждат в нашата страна. Ако обелим кората, ще забележим, че плодът е разделен на дялове. Всеки дял е съставен от вретенообразни торбички, пълни с ароматен и освежителен сок.

Лимонът (Citrus × limon) е хибридно цитрусово дърво с височина 5—10 m. Родината на лимона са Индия и Индокитай, страни, където винаги е топло. Лимонът не може да живее на студено и в България се отглежда в саксии и качета, които се изнасят навън само през топлите месеци и се прибират, когато застудее.

Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4492
Прочетено: 49288 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen