Декоративно-листни11 юли 2008

Аспидистра (Семейно щастие) - Aspidistra

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:40:44

Aspidistra.jpg Aspidistra_elatior,_Cast_Iron_Plant.jpg Aspidistra_elatior1.jpg Aspidistra_elatior.JPG

aspidistra.jpg
Произход: Япония


В природата са разпространени 8 вида аспидистри. Те са многогодишни тревисти растения.

Аспидистрата е изключително устойчиво растение. То издържа на въздушни течения, сух и мръсен въздух, и на топло, и на студено зимата, преполиване, засушаване. За нея няма особено значение какъв е съставът на почвата. Има само две неща, които вредят на това “желязно” растение – преките слънчеви лъчи и неправилното пресаждане.


Листата на аспидистрата са тъмно зелени (има вариегатна форма с нашарени с кремаво листа), блестящи, широкоовални или ланцетни (напомнят листата на момината сълза по форма), достигащи 70 см дължина и 15 см ширина, на дълги дръжки. В основата на листа могат да се видят 1 или 2 редуцирани люспообразни листа, обхващащи дръжката. Функцията им е да защитават развиващия се зелен лист, като му помагат да пробие почвата. Цветовете са малки, пурпурни, краткотрайни, появяват се в пазвите на люспообразните листа на малки дръжчици. В стайни условия цъфтежът е рядко явление. Коренището е пълзящо, силно разклонено. Всеки зелен лист принадлежи на отделно вертикално разклонение.

Някои видове имат кремави на цвят цветове, или нашарени с точки.

Влезе ли веднъж Аспидистра (Семейно щастие) в дома ви, отглеждането на стайни растения ще ви се стори лесен занаят. Ще се учудите как, въпреки че понякога забравяте да го поливате, държите го в полутъмно помещение или пък на студено на терасата, вместо да загинат, листата на Аспидистрата са все така гъсти и зелени. Точно тази непретенциозност и издръжливост на растението са му дали народното име „Семейно щастие“.Видове:
Aspidistra elatior – с тъмно зелени листа
Aspidistra variegata – с листа на кремави ивици. Тя е по-капризна от другите видове.

Отглеждане и грижи:

Полива се често, независимо от сезона.

Добре е почвата да бъде обогатена с варовик.

Обича добре обработена, наторена почва, но може да издържи и на по - бедни почви.

За да изглежда добре, торете през активния период.

Расте добре и на сянка, и на по - светли места, но не обича пряката слънчева светлина. Не се влияе от течения. Не обича твърде голямата влажност на въздуха.

Температурата на помещението през деня трябва да е около 20 градуса, а вечер - около 12 - 14.

Пресаждане: растението лошо понася пресаждане, затова се пресажда само по необходимост – на 3 – 4 години – пролет. Трябва много внимателно да се пазят корените. След пресаждането растението трябва да се държи на топло място и да се полива умерено. Дълго след пресаждането аспидистрата не расте, дори и да не са повредени корените.


Размножаване:

• Разделяне на коренището – при пресаждане; всяка част трябва да има минимум 5 – 6 листа.

• От листа – по особена технология. Срязва се здрав лист без дръжка, така, че да се запази месестото удебеление в основата на листа. Срезът се подсушава и листът се слага в буркан с вода. Бурканът се затваря плътно с капак така, че да не прониква въздух. Слага се на топло и светло място. Когато на среза се появят коренчета, листът се засажда в рохкава пръст, като се покрива с буркан и се държи на топло. Ако корени не са се появили, а срезът е започнал да загнива, то може да се направи нов срез до здрава тъкан (но само в удебелението) и в чиста вода отново се слага в буркан.


Проблеми:

- Ако листата пожълтяват – или растението е прекалено старо, или коренището загнива – намалява се поливането и се третира с фунгицид


Вредители:

• Щитоносни въшки;

• Акари.


За да успеете с Аспидистра ...

Светлина: Предпочита сянката.

Вода: Полива се умерено.

Влажност на въздуха: Няма значение.

Подхранване: През лятото 1-2 пъти.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 17948
Прочетено: 13458 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen