Декоративно-листни11 юли 2008

Аспидистра (Семейно щастие) - Aspidistra

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:40:44

Aspidistra.jpg Aspidistra_elatior,_Cast_Iron_Plant.jpg Aspidistra_elatior1.jpg Aspidistra_elatior.JPG

aspidistra.jpg
Произход: Япония


В природата са разпространени 8 вида аспидистри. Те са многогодишни тревисти растения.

Аспидистрата е изключително устойчиво растение. То издържа на въздушни течения, сух и мръсен въздух, и на топло, и на студено зимата, преполиване, засушаване. За нея няма особено значение какъв е съставът на почвата. Има само две неща, които вредят на това “желязно” растение – преките слънчеви лъчи и неправилното пресаждане.


Листата на аспидистрата са тъмно зелени (има вариегатна форма с нашарени с кремаво листа), блестящи, широкоовални или ланцетни (напомнят листата на момината сълза по форма), достигащи 70 см дължина и 15 см ширина, на дълги дръжки. В основата на листа могат да се видят 1 или 2 редуцирани люспообразни листа, обхващащи дръжката. Функцията им е да защитават развиващия се зелен лист, като му помагат да пробие почвата. Цветовете са малки, пурпурни, краткотрайни, появяват се в пазвите на люспообразните листа на малки дръжчици. В стайни условия цъфтежът е рядко явление. Коренището е пълзящо, силно разклонено. Всеки зелен лист принадлежи на отделно вертикално разклонение.

Някои видове имат кремави на цвят цветове, или нашарени с точки.

Влезе ли веднъж Аспидистра (Семейно щастие) в дома ви, отглеждането на стайни растения ще ви се стори лесен занаят. Ще се учудите как, въпреки че понякога забравяте да го поливате, държите го в полутъмно помещение или пък на студено на терасата, вместо да загинат, листата на Аспидистрата са все така гъсти и зелени. Точно тази непретенциозност и издръжливост на растението са му дали народното име „Семейно щастие“.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2422
Прочетено: 13408 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen