Декоративно-листни01 август 2008

Каладиум (градински) - Caladium hortulanum

Създадено от gradinar
петък 01 август 2008 - 11:17:27

499027_dsc00410.jpg A438-0628051cs.jpg caladium.jpg Caladium1.jpg caladium2.jpg Bloom1159.jpg

caladium.jpgОсновните цветове са червено, розово, бяло и зелено, като всеки вид каладиум има собствена и уникална комбинация от два или повече от горните цветове.

Тревисто, безстеблено растение с декоративни стреловидни или копиевидни листа – до 30 см дълги и 15-17 см широки, със здрави, голи дръжчици и с разкошно оцветяване – от зелени с бели и червени петна по горната част, до червени със зелени краища и бели със зелени краища. Най-ярки са цветовете в периода на късната пролет и началото на лятото. Цъфти с малки, невзрачни цветове, събрани в съцветия.

Каладиумът е тропическо растение, което се среща в много цветови комбинации по поречието на река Амазонка в Южна Америка.


Най-добре виреят на частична сянка или сянка. Някой видове са устойчиви на слънце и могат да се отглеждат на леко засенчени места.

Каладиумът е взискателен към повече топлина и влага и има ясно изразен период на покой – от ноември до февруари, когато се съхранява в саксията, при температура 20 градуса и периодично се полива по малко.

Рано напролет, при поява на нова издънка, тя се пресажда в нова, неголяма саксия и се поставя на добре осветено място, минимум при 24 градуса, но не на пряко слънце.

Почвата се приготвя от чимовка, прегорял тор, торф, пясък в съотношение 1:1:1:1.

Бързо расте и става много ефектно. След развиване на короната, може да се държи и на 20-21 градуса. Листата често се пръскат с вода. Подхранва се 2 до 4 пъти лете. Старото растение също може да се запази. През годината се пресажда при необходимост, ако се появят коренчета в дренажните отвори на саксията.

Температура: Каладиумът трябва да се държи на много топло целогодишно (денем и нощем). Когато короната е оформена, може да се държи и на 20-21 ْ С.

Поливане и пулверизиране: Каладиумът обича топлината и влагата и трябва да се полива обилно в периода на растеж като почвата не се оставя да засъхва. Листата се пулверизират сутрин и следобед, но с фина пръскалка, за да не се задържат капки вода по тях, които могат да доведат до петна. Хубаво е саксията да се постави върху камъчета и вода.

Подхранване: Торене на всеки 6 седмици с 6-6-6 тор (около 1 чаена лъжичка на булба) е достатъчно.

Засаждане: Грудките се стартират през февруари или март. Изчистват се от стара пръст и се поставят в легло от торфен мъх и се покриват. Когато се оформят корени се засаждат в неголяма саксия. Върховете на грудките се заравят на около 4-5 см дълбочина. Почвата се приготвя от чимовка, прегорял тор, торф, пясък (1:1:1:1) – добър дренаж. Саксията се поставя на влажно и топло, но не на пряка слънчева светлина. Полива се умерено до появата на първите листа.

Пресаждане: През годината се пресажда при необходимост, ако се появят коренчета в дренажните отвори на саксията.

Размножаване: С разделяне на грудките, след като са започнали да растат напролет.

Съхранение на грудките:
I начин: Каладиумът има ясно изразен период на покой – от ноември до февруари. Когато наесен листата започнат да съхнат, поливането постепенно се намалява. Грудките се изваждат и се оставят да изсъхнат 7-10 дена. Хубаво е листата сами да опадат, за да може грудката да абсорбира хранителните вещества. Но могат и да се отрежат близо до грудката, без да се наранява самата грудка. Грудките се съхраняват на сухо, топло и проветриво място при температура над 18 ْ С. Могат да се поставят в стар чорапогащник или торбичка от чесън, като се разделят с торф. Периодично трябва да се проверяват за мекост или гниене.
II начин: Каладиумът има ясно изразен период на покой – от ноември до февруари. Когато наесен листата започнат да съхнат, поливането постепенно се намалява. След като умрат, саксията се поставя на сухо, тъмно и топло място (например под леглото). Не се полива докато грудките са в покой. Може ако пръстта стане прекалено суха, да се пръсне малко с пулверизатор. Напролет саксията се изкарва на светло и започва да се полива умерено докато се покажат първите листенца. След поникване грудките се пресаждат.

Проблеми:
- Гниене на грудката, което се причинява от гъбички. Засаждайте само здрави грудки.
- Ако по ниските листа се появят светли жълтокафяви или кафяви петна, изрязвайте заразените листа.
- Съхненето на краищата на старите листа или свиване на листата може да се дължи на допрял се до тях тор, поливане в горещата част на деня или прекалено малко вода.

Внимание: Всички части на растението са отровни!
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2817
Прочетено: 10611 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen