Билки и подправки28 ноември 2009

Мащерка - Thymus vulgaris

Създадено от gradinar
събота 28 ноември 2009 - 14:53:18

Thymus_vulgaris.jpg Thymus_vulgaris1.JPG Thymus_vulgaris2.JPG Thymus_vulgaris3.jpg Thymus_vulgaris4.jpg Thymus_vulgaris5.jpg Thymus_vulgaris6.jpg Thymus_vulgaris8.jpg Thymus_vulgaris9.jpg
thymus_vulgaris3.jpgСемейство Labiatae
Дребни, тревисти храстчета. Билкарите отлича ват стръковете на Vulgaris от тези на Serpylli по това, че цве товете на първите са разпръс нати по цялото стъбло, а на вторите са събрани горе на са мия връх, като клас. Съществу ват много близкосродни видове и форми на мащерката. Извест на още като бабина душица, бя ла мащерка, овчарски босилек и др., мащерката е многогодишно Thymus serpyllum растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви.

Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Няколко от видовете имат по няколко хемотипа. Стъблата са тънки, листата са вечнозелени и, в повечето видове са подредени в срещуположни двойки, на форма са овални, ненарязани и малки, между 4 и 20 мм на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4-10 мм, бяло, розово или виолетово.

Видове:
Обикновената мащерка (T. vulgaris) е широко използвана зелена подправка. Тя идва от Средиземноморието и е най-подходяща за добре отводнени почви и обича да расте на слънце.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1509
Прочетено: 11509 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen