Новина: : Мащерка - Thymus vulgaris
(Категория: Билки и подправки)
Публикувано от gradinar
събота 28 ноември 2009 - 14:53:18


Thymus_vulgaris.jpg Thymus_vulgaris1.JPG Thymus_vulgaris2.JPG Thymus_vulgaris3.jpg Thymus_vulgaris4.jpg Thymus_vulgaris5.jpg Thymus_vulgaris6.jpg Thymus_vulgaris8.jpg Thymus_vulgaris9.jpg
thymus_vulgaris3.jpgСемейство Labiatae
Дребни, тревисти храстчета. Билкарите отлича ват стръковете на Vulgaris от тези на Serpylli по това, че цве товете на първите са разпръс нати по цялото стъбло, а на вторите са събрани горе на са мия връх, като клас. Съществу ват много близкосродни видове и форми на мащерката. Извест на още като бабина душица, бя ла мащерка, овчарски босилек и др., мащерката е многогодишно Thymus serpyllum растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви.

Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Няколко от видовете имат по няколко хемотипа. Стъблата са тънки, листата са вечнозелени и, в повечето видове са подредени в срещуположни двойки, на форма са овални, ненарязани и малки, между 4 и 20 мм на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4-10 мм, бяло, розово или виолетово.

Видове:
Обикновената мащерка (T. vulgaris) е широко използвана зелена подправка. Тя идва от Средиземноморието и е най-подходяща за добре отводнени почви и обича да расте на слънце.Кимовата мащерка (T. herba-barona) се използва както като подправка, така и като декоративно растение и има силна миризма на ким.

Цитрусовата мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) също е популярна подправка, със сортове, селектирани с миризмата на различни цитрусови плодове.

Дивата мащерка (Thymus serpyllum) и мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) не са подправки, но са атрактивни декоративни и лечебни растения.

Дивата мащерка е и важен източник на нектар за пчелите. Всички видове мащерка са източници на нектар, но дивата мащерка покрива големи площи сухи скалисти почви в Южна Европа (Гърция е специално известна с меда от дива мащерка) и Северна Африка, както и в подобни терени в Бъркширските планини и Катскилските планини в североизточните САЩ.

Видовете от рода Thymus са използвани за храна от ларвите на някои видове пеперуди като Chionodes distinctella и Coleophora видовете C. lixella, C. niveicostella, C. serpylletorum и C. struella (последните три се хранят изключително само с Thymus).

Тя спокойно може да бъде наречена лек за всичко. Използват се цъфтящите й части. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Тя има и болкоуспокояващо действие.

Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.

Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.

Мащерката е известна е още като бабина душица, бяла мащерка, овчарски босилек и др. Мащерката е многогодишно растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви и е широко разпространена у нас.Може да достигне до 20 см. височина. Събират се стъблата с цветовете и листенцата по време на цъфтежа – май и юли и се сушат на сенчесто и проветриво място.

Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се оронва и стеблата се отстраняват, защото съдържат повече танин и придават стипчив вкус. Листата на прясната мащерка може да се използват в доматена салата, зелена салата или шопска. Слагайте не-повече от половин чаена лъжичка мащерка за цялото количество за да не добие салатата горчив вкус.

Мащерката се използва за подправка за супи, салати, сосове, за плънки и маринати за месо и риба. Особено е подходяща за ароматизиране на птиче, агнешко и телешко месо и при готвене на дивеч.

При готвене мащерката трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Идеално успокояващо средство при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Използва се за гарга ра при зъбобол и възпаление на устната лигавица.

Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, нев рит, миозит, както и за лапи при гнойни рани от изга ряне и циреи. Доза: 10/500.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.269 )