Съвети на специалиста28 ноември 2009

Температура за растенията

Създадено от gradinar
събота 28 ноември 2009 - 12:48:31

heat.jpgКакво е значението на топлинния режим за растенията?
Топлинният режим има голямо значение за растежа и развитието на растенията. Оптималните температурни условия за различните декоративни растения са различни. Освен това те са различни и през отделните фази от развитието на да дено растение.
Повишаването на температурата до известни граници спо мага за по-усилен растеж и цветообразуване, а понижаване то - за задържане на жизнените функции; понижаването под известни граници (различни за различните видове) довежда до умиране на растенията.
Повишаването на температурата над оптимума води първона чално до завяхване на растенията; за да се предпазят от из гаряне, растенията усилено изпаряват вода, която корените не успяват да доставят; растението губи тургора (свежестта) си и завяхва. При още по-висока температура белтъчните вещест ва на протоплазмата коагулират в резултат на което всички жизнени процеси спират, т.е. растението умира.

При какви условия трябва да се държат саксийните цветя през първите дни след прибирането им?
Определянето на времето за прибиране на саксийните цветя е от много голямо значение по две съображения: първо, растенията да останат възможно по-дълго време на открито и, второ, да се предпазят от повреди от ранните есенни слани.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1104
Прочетено: 7954 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen