Кактуси15 септември 2009

Стапелия - Stapelia orbea

Създадено от gradinar
вторник 15 септември 2009 - 14:00:39
Stapelia_orbea.jpg Stapelia_orbea1.jpg Stapelia_orbea2.jpg Stapelia_orbea3.jpg Stapelia_orbea4.jpg
stapelia_orbea3.jpgСемейство: Asclepiadaceae.
Родина: Източна, Южна и Юго-Западна Африка.

Рода Стапелия (Stapelia) включва от 75 до 100 вида растения от семейство Asclepiadaceae. Распространена е в Южна и Юго-Западна Африка, някои от видовете - в Източна Африка.

Всички растения са многогодишни нискорастящи сукуленти. Стеблата са месести, 4-стенни, често образуват нови издънки в основата, безлистни. Цветовете обикновено са разположени в основата на стеблата, по-рядко на върха, по едно или по няколко, на дълги цветоноси, с бедна окраска, мъхести. Чашката има по 5 заострени листенца. Венеца е кръгъл или широк камбанковиден с венчелистчета, разсечени до половината им дължина, с повече или по-малко триъгълна форма, заострени на върха. Венчелистчетата са месести, оцветени, мъхести или голи. Коронката е с месест обръч. Външния венец е с 5 свободни до основата си, правоъгълни или ланцетни венчелистчета, плоски или с вдлъбната форма; венчелистчетата на короната полягат около плодника, те могат да бъдат къси, прости или разсечени.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2951
Прочетено: 12855 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen