Декоративно-листни31 декември 2008

Фитония - Fittonia

Създадено от gradinar
сряда 31 декември 2008 - 00:10:54

Fittonia.jpg Fittonia1.jpg Fittonia2.jpg Fittonia3.jpg Fittonia5.jpg Fittonia4.jpg

fittonia.jpgФитония (Fittonia) е представител на семейство Страшникови (Акантови). Той е миниатюрен – включва само два вида многогодишни тревисти растения, които покриват почвата в тропическите гори на Перу и Колумбия. Отличително качество на фитониите е очарователната мрежа от ярки, сякаш нарисувани жилки, която покрива листата.

Фитонията е много красиво саксийно растение, за жалост малко позната у нас. Основната причина за това е, че е много капризна красавица. Ще си го обясните, като знаете, че произхожда от тропическите гори на Перу и Бразилия, където се наслаждава на висока въздушна влажност и постоянна топлина.

Предимствата на тези растения са, че през цялата година листата им са свежи с  оригинално прошарени проводящи съдове. На нашия пазар вече се намират видовете F. verschaffeltii с овално-елиптични листа, 8-10 см дълги. Изглеждат  много нежни, защото са  с красиви розови жилки. От F. argynoreura - със сребристобяла нерватура има две форми - едролистна и дребнолистна. При втората форма листата са едва 1-1,5 см дълги. Високо се цени видът F. pearcei, при който нерватурата е  червена.


Познати са около 15 вида. Най-известните са:
Fittonia albivenis
Fittonia argyroneura
Fittonia argyroneura nana
Fittonia verschaffeltii
Fittonia verschaffeltii pearcei

Капризите са много, но лесно се запомнят, като не се забравя произходът на растенията. Запомнете, че фитонията е голяма къщовница - тя не обича да летува извън дома! Изберете й едно светло място, но с непряко слънчево огряване. Ако осветлението е силно, нищо чудно скоро да откриете, че растенията са загинали.


Гигантската фитония може да достигне на височина до 60 см. Върху виолетовите клонки са гъсто разположени големи, до 16 см листа, нашарени с червеникави или яркорозови жилки.
Фитония Вершафелтии има по-дребни листа, гъсто разклонените стъбла са плътно притиснати към почвата. И двата вида цъфтят с невзрачни жълтеникави цветове, събрани в класовидно съцветие, но те са без декоративно значение.

В родината си фитониите растат под разсеяната сянка на тропическата гора, ето защо у нас трябва да се държат на светло, но не слънчево място. Обаче ако светлината не достига, растенията губят основното си украшение – яркостта на жилките. Изискванията им към високата въздушна влажност са големи, затова най-добре растат в голяма растителна компания или върху съд с влажен мъх. Разбира се, редовното пулверизиране на нежните листа също е желателно. За да покажат цялото красота на листата си, трябва да получават и достатъчно топлина – през зимата температурата не бива да пада под18-20 градуса. За поливането трябва да се използва престояла топла вода (поне със стайна температура). През цялата година поливането е равномерно – при просъхването на горния почвен слой.

Грижи:
Температура: Средна температура, минимум 15 градуса през зимата.
Светлина: Изберете място с частична сянка. Да се избягва слънчевата светлина.
Вода: От пролетта до есента се полива обилно и рядко през зимата. Използвайте чешмяна вода.
Влажност на въздуха: Въздухът трябва да е влажен.Обградете саксията с влажен мъх и пръскайте листата често.
Пресаждане: Пресаждайте всяка година през пролетта.
Идеалното място за Fittonia verschaffeltii е на западен прозорец. Ако времето е много горещо, трябва поливайте 3 пъти на седмица. Когато забележите, че листата почват да клюмват, веднага полейте.

Размножаване
Фитонията се размножава сравнително лесно, чрез вкореняване на резници.  Те трябва да са поне с два-три листа. Може да ги поставите предварително в съд с вода, но най-добре е да  вкорените по три резника направо в саксиите, в които ще бъдат отглеждани. Тъй като корените са слаби, желателно е саксиите да са плитки и широки. Съставяйте почвената смес от равни части чимовка, листовка, пясък и много добре разложен оборски тор.

Съвети:
Внезапна смърт през зимата: Причината е ниската температура или прекалената влажност на почвата. Изсъхнали листа: Въздухът е прекалено сух или в помещението влиза твърде много светлина. Рехаво растение:Това състояние е нормално за фитонията като пълзящо растение. Можете да подкастрите стеблата през пролетта. Пожълтяване, изсъхнали листа: Причината е преполиване.
Светлина: Обича сянката, но не и затъмнението.
Вода: Нуждае се от умерено поливане през всички сезони.
Подхранване: Не е излишно, но трябва да се внимава да не се внася калций.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5708
Прочетено: 16216 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen