РекламаДруги цветя

Фитония - FittoniaРаздел: Декоративно-листни

сряда 31 декември 2008 - 00:10:54

Снимки. За преглед на снимките натисни върху тях!

Fittonia.jpg Fittonia1.jpg Fittonia2.jpg Fittonia3.jpg Fittonia5.jpg Fittonia4.jpg

fittonia.jpgФитония (Fittonia) е представител на семейство Страшникови (Акантови). Той е миниатюрен – включва само два вида многогодишни тревисти растения, които покриват почвата в тропическите гори на Перу и Колумбия. Отличително качество на фитониите е очарователната мрежа от ярки, сякаш нарисувани жилки, която покрива листата.

Фитонията е много красиво саксийно растение, за жалост малко позната у нас. Основната причина за това е, че е много капризна красавица. Ще си го обясните, като знаете, че произхожда от тропическите гори на Перу и Бразилия, където се наслаждава на висока въздушна влажност и постоянна топлина.

Предимствата на тези растения са, че през цялата година листата им са свежи с  оригинално прошарени проводящи съдове. На нашия пазар вече се намират видовете F. verschaffeltii с овално-елиптични листа, 8-10 см дълги. Изглеждат  много нежни, защото са  с красиви розови жилки. От F. argynoreura - със сребристобяла нерватура има две форми - едролистна и дребнолистна. При втората форма листата са едва 1-1,5 см дълги. Високо се цени видът F. pearcei, при който нерватурата е  червена.


Прочети още ... Раздел: Декоративно-листниизглед за печат LAN_NEWS_24
Напиши коментар: 3
span class   fittonia   


Коментари

Пусни коментар

Още

Заглавие

Здравей

Търсене ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ

Translate This Page

Други съвети

Реклама

Последни коментари

Брояч

RSS Публикации

НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ

Големи Приятели

Tags