Декоративно-листни11 юли 2008

Аспарагус - Asparagus

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:14:56

asparagus2.jpg Asparagus_densiflorus_03_asparagus_fern.jpg asparagus_schoberioides1.jpg asparagus_seeds.JPG

asparagus.jpgПроизход: Източна, Западна и Южна Африка

Като всички аспарагусови, аспарагусите цъфтят с малки невзрачни цветчета. Те се състоят от прост прицветник с 6 листчета, 6 тичинки и плодник. От него се развива плода с няколко големи семена. Коренищата са хоризонтални, от тях излизат нагоре фотосинтезиращи разклонения.
При аспарагуса зелени листа липсват. Фотосинтезата се осъществява от удебелени клонки, разположени в пазвите на малки люсповидни листа. Тези клонки са съвсем малки. При някои аспарагуси, например Aspsragus fatcatus, клонките са големи и плоски.

Ритъм на растеж
Аспарагусовите растат, подчинявайки се на определен ритъм. В началния етап на растежа всички органи на бъдещия филиз се появяват в подземна пъпка. На втория етап от растежа се увеличава дължината на филиза, но новите органи още не се появяват на него. Ако други растения са способни лесно да понасят подрязването, то при аспарагусовите, ако се подреже, филизът престава да расте. Коренището “извършва” подготвителен етап на растеж и чак тогава, не много скоро, се вижда резултатът. Тази етапност на растежа трябва да се отчита при грижите за растенията.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1289
Прочетено: 13783 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen