Луковични и грудкови16 юли 2008

Фритилария - Fritillaria

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:39:36

048.jpg 2565666440055774306wHTSJb_fs.jpg fritillaria-imperialis.jpg fritillaria-lanceolata.jpg Fritillaria-meleagris-blomst.JPG Fritillaria_nigra__ssp__boissieri.jpg galerie-membre,fleur-fritillaire,fritillaire-imperiale.jpg Snake_s-Head-Fritillaria.jpg

fritillaria_meleagris.jpgЦветове, които изглеждат като обърнати нетсантиметрови чаши за зарчета (лат. fritillus — чаша за зарчета) на бели и червени петна или бели с нежнозелсни жилки. Ведриците са доста особени пролетни цветя. Растенията достигат 15 до 40см височина и развиват тесни, леко увиснали листа и клюмнали цветове. Препоръчва се културата в балконско сандъче да бъде едногодишна, тъй като ведриците се развиват отлично за продължително време само в градината.
В естествено състояние расте в тревисти райони. Родът (има около 100 представители) е разпространен на територията на Полша, Словакия, Франция, Англия, Кавказ.
Стеблото достига 50 см. до 1 м. височина. Листата на растението са тесни, трудно се различават в тревата, но цветовете са красиви, едри камбанки, в бяло, жълто, розово, зелено, пурпурно, изпъстрени. Цветето цъфти в средата на пролетта.

Отглежда се като многогодишно растение.

Най - популярни са F. acmopetala, F.bithynica , F.imperialis, F.meleagris.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1218
Прочетено: 11065 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen