Декоративно-цъфтящи20 септември 2014

Соландра - Solandra

Създадено от gradinar
събота 20 септември 2014 - 16:46:40
Соландра - Solandra Solandra.jpg Соландра - Solandra Solandra1.jpg Соландра - Solandra Solandra10.jpg Соландра - Solandra Solandra11.jpg Соландра - Solandra Solandra2.JPG Соландра - Solandra Solandra3.jpg Соландра - Solandra Solandra4.jpg Соландра - Solandra Solandra5.jpg Соландра - Solandra Solandra6.JPG Соландра - Solandra Solandra7.jpg Соландра - Solandra Solandra8.jpg Соландра - Solandra Solandra9.jpg

Соландра - Solandra
Соландрата произхожда от Централна Америка, Южна Америка, Мексико, Бразилия и Колумбия. По нашите райони можете да я намерите в Малта, кипър и южните райони на Турция. В нашата географска дължина можете да я отглеждате само в саксия. Соландрата е от род храстовидни и пълзящи лияни. Тя се катери по огради, сгради и тераси на високите къщи. Понякога разклоненията и клоните на Соландрата достигат големина повече 13-15 метра.
Другото име на този прекрасен храст е Златна купа. По нашите места заради климата не я оставяме да стане толкова голяма. Обикновенно в България се оставя да достигне големина на клона около 3-4 метра и се подрязва. Ако клоните и останат по-големи се налага да бъдат подпирани и оформяни. Положителното на подрязването е, че след извършването му на новите места през месец декември или януари се появяват пъпки и нови цветове. Случва се да се появяват пъпки и цветове на стъблото на Соландрата.

Листата на Соландрата са тъмно зелени и достигат големина от около 15-18 сантиметра. Цветовете на растението достигат в диаметър 16-21 сантиметра. Цъфтят в жълт цвят с пет пурпурни линий в цвета. Соландрата цъфти в периода от месец декември до края на месец юни. Цветовете на Соландрата са изключително ароматни. Поради тази причина гледайте да не я отглеждате в помещение което спите. При продължително вдишване може да получите главоболие и замайване.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3580
Прочетено: 18864 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen