Съвети на специалиста27 август 2013

Почви и почвени смеси

Създадено от gradinar
вторник 27 август 2013 - 14:38:01

Почви и почвени смесиОграниченият обем на саксиите трябва да се компенсира с подходяща почва, богата на хранителни вещества и минерали в лесна за усвояване форма. Саксийните цветя са много по-претенциозни към почвата, отколкото тези отглеждани на открито. За всеки вид растение трябва да се подготви съответната почвена среда с определени качества. Най-правилната агротехника на стайните растения и цветя е свързана със стриктно приготвяне и контролиране на състава на почвата, което обаче е почти невъзможно в условията на градския живот. Най-често се използва пакетирана готова смес от цветарските магазини и борси, в която има съчетание от оборски тор и минерали, което е много важно условие за доброто развитие и състояние на саксийните растения. Много важно в процеса на отглеждане е непрекъснатото разрохкване на почвата в саксията, за да се увеличи достъпът на кислород до корените на растенията. Въпреки че се използуват предимно готови смеси, не са излишни минимални сведения за различните видове почва и съставки, от които обикновено се приготвят тези смеси, за да се знае евентуално как могат да се подобрят техните качества в едно или друго направление. Най-подходящите видове почви и съставки за саксийни почвени смеси са следните:

Чимова пръст - получава се от чимове от ливади и пасища. Има значителен запас от хранителни вещества и добра структура, поради което е най-често употребяваната съставка за саксийна пръст.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5176
Прочетено: 12301 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen