Съвети на специалиста25 август 2013

Размножаване на цветята

Създадено от gradinar
неделя 25 август 2013 - 17:59:11

Размножаване на цветятаРазмножаването на цветята се осъществява по два начина-чрез семена и по вегетативен път. Необходимо е да се знае, че размножаването чрез семена е нелесна и деликатна дейност, почти неосъществима при домашни условия. Ето защо се прилага предимно вегетативно размножаване-чрез резници, чрез коренови издънки, чрез разделяне на коренища и туфи, с луковици и пр.

Размножаването чрез резници и най-популярният начин за размножаване при стайни растения. Резниците се приготвят от различни части на растението и в зависимост от това биват стъблени, листни и коренови.

Със стъблени резници могат да се размножават фикуси, лян, мушкато, обички и зебрина. За размножаване по този начин трябва да се знае следното:

- резниците се приготвят от млади стъбла с по 2-3 стъблени възела и къси междувъзлия, като за предпочитане са резниците от връхните части на стеблата, тъй като се вкореняват по добре. - резниците трябва да се отрязват с остър нож, като долния отрез е на 1-2 мм под някой от възлите.

- за да се намали изпарението на влагата от резника, броят на листата по него се намалява. - някои резници пускат корени във вода, а други в пясък, който трябва предварително да бъде навлажнен. Резниците се забождат много плитко в пясъка, дълбокото им засаждане предизвиква загниването им. За поддържане на по-висока влажност съдът с вкореняващите се в пясък резници се покрива със стъкло, което трябва да се забърсва, щом като се изпоти и от време на време да се вдига за проветряване. Резниците от мушкато не се покриват защото са сочни и могат да загният.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2411
Прочетено: 13074 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen