Декоративно-цъфтящи10 август 2009

Лантана - Lantana camara

Създадено от gradinar
понеделник 10 август 2009 - 23:02:23

Lantana-camara--Samantha-.JPG lantana-camara.jpg lantana_camara.jpg Lantana_camara.jpg Lantana_camara1.jpg lantana_camara2.jpg Lantana_camara2.jpg Lantana_camara3.jpg lantana_camara3a.jpg Lantana_camara4.jpg Lantana_camara5.jpg

lantana_camara4.jpgСемейство Върбинкови (Verbenaceae)

Лантаната (Lantana) е популярен топлолюбив, средиземноморски храст от семейство Върбинкови. Всеизвестният шведски ботаник Карл Линей дава на този род растения името Lantana, което според учени, ботаници е старото име на Viburnum (снежна топка). Това растение за първи път се среща в тропическите части на Америка. Изключително красиво и омайно, многогодишно цъфтящата Лантана привлича от пръв поглед откривателите си, а скоро след това е разпространено и в Европа. Родът обхваща над 150 тропически и субтропически видове. Друго име, с което е известна разноцветната Лантана е Променлива розичка. Нарича се така, защото съцветията се състоят от много и преливащи се багри. Макар да е толкова красива и примамлива всяка една част от Лантаната е отровна.

При допир до листата излъчва аромат на ванилия. Цъфти непрекъснато през цялото лято, от май до октомври. Интересно е че цвета е в два цвята. От оранжево преминава в червено, от розово в огненочервено, от жълто в оранжево.

Напоследък често се внасят нови разцветки и могат да се открият розови, оранжеви, червени, лилави.

Красиви стоят оформени като високо стъбло.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1963
Прочетено: 15096 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen