Дървета и храсти30 юли 2008

Евкалипт - Eucalyptus

Създадено от gradinar
сряда 30 юли 2008 - 10:36:06

eucalyptus-lacrimans-FL-700.jpg eucalyptusErythrocorys2.jpg Eucalyptus_ficifolia100_4801.JPG Eucalyptus_globulus_flowers_leaves.jpg Eucalyptus_kingsmillii100_4830.jpg

eucalyptus_kingsmillii100_4830.jpgСъществуват около 500 вида, предимно в Австралия и Нова Гвинея. Евкалипт (Eucalyptuse) е род вечнозелени дървета и храсти от семейство миртови. Някои с височина до 100 m.  Отглеждат се в тропичните и субтропичните области. Листата и клоните съдържат етерични масла, които срещат приложение в медицината и парфюмерията.

Евкалиптови дървета се срещат и по други места, където са били внесени навремето, като например Калифорния, САЩ.Стъблото на евкалиптът е гладко и оцветено в примесени бяло и зелено. Младите листенца са сиво-зеленикави, покрити с лек мъх. На форма са заоблени и леко удължени, в диаметър достигат от 2 до 5 см. По-старите листа променят цвета си до зеленикав и увеличават диаметъра си до 10 см.


Поради съдържанието на етерично масло дрогата има антисептично, анестетично, противовъзпалително и съдосвиващо действие. Под формата на настойка или отвара, или като евкалиптово ете­рично масло евкалиптът се употребява за инхалации при възпалителни заболявания на гърлото, при трахеити, бронхити, абсцес и гангрена на белия дроб. Вътрешно се използва отвара от листата като отхрачващо и дезинфекциращо средсто при хронични бронхити. Отварата от листата на евкалипта се употребява външно под формата на лапи или за промиване на гнойни рани, абсцеси, флегмони и за промивки в гинекологичната практика. Евкалиптовото масло се използва за намаз­ване на носната лигавица (в слънчогледово масло 2:100) при хрема. грип и др., както и за лечение на различни гнойни заболявания на кожата. Начин на употреба -  Прави се запарка от листата на евкалипта — 5 г листа на 250 см3 вряща вода. Взема се от изстудената запарка по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно. За инхалации и гаргара се поставя 1—2 супени лъжици извлек в 1 чаша вода.

В периода на израстване се полива обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода, както и засушаване. Наторява се много слабо. Като по-малко растението обича полусянка, но като по-възрастно се нуждае от пряка слънчева светлина. Добра почва за парниково отглеждане е 1 част торф, 2 части глина и 2 части пясък или перлит. Поливането трябва да става много внимателно - след първото поливане трябва да оставите почвата да изсъхне и след това отново да го полеете. Наторява се един път месечно с балансирани добавки.

Много слънце, свеж въздух и завет - това е, което обича евкалиптът. В процеса на израстването си евкалиптът трябва да се държи на светли и топли места. Презимува на светло и проветриво място при температура 2 - 10ºС. Растението добре понася горешините през лятото. Ако го отглеждате като стайно растение, през лятото задължително го изнесете на южна тераса на пряка слънчева светлина.

Размножаване:
Размножава се чрез семена или резници през цялата година, но най-добре напролет.

Видове:
- Eucalyptus ficifolia c дебели ланцетни листа и цветове в различни червени тонове.
- Eucalyptus globulus, синьо каучуково дърво. Един от най-красивите видове. Расте много бързо.
- Eucalyptus gunnii, със сивозелени листа и кремавобели цветове, които се появяват по сравнително млади растения. Типичен за рода е сребристосиният цвят на младите листа, чиято форма се различава от тази на по-старите.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9705
Прочетено: 15688 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen