Декоративно-цъфтящи26 юли 2008

Дърво на живота - Crassula ovata

Създадено от gradinar
събота 26 юли 2008 - 12:49:07

5451b.jpg billfarmer_2002-05-19_743.jpg DSC_0057.JPG Imagen.jpg 3212.jpg

crassula_ovata.jpgДърво на живота - Crassula ovata произхожда от Южна Африка. Може да го срещнете и под други имена - Дърво на живота, Дебела Мара и Красула арборесцена. То е некапризно многогодишно растение с дебели, восъчноподобни листа с лек червеникъв оттенък. Може да се отглежда като миниатюрно дръвче, тъй като достига на височина до 2,80 м. Цъфти през зимата, като цветовете са ситни бели или розови.

Поливайте растението пестеливои го торете само веднъж в месеца. През зимата, когато цветето е във фаза покой поливането трябва почти да се преустанови. Най-добрата пръст по принцип е хумусната. Растението трябва редовно да се почиства от изсъхналите и опадали листа, а също да се проверява за вредители.


Дърво на живота - Crassula ovata обича светлите, слънчеви места. Ако обаче го поставите на южен прозорец, то непременно му приспособете нещо, което да хвърля сянка през летните горещини. От май спокойно може да изнесете саксията на тераса или в градина, тъй като няма опасност за растението. През зимата обаче го вкарайте на топло и то на такова място, където температурата не пада под 10 градуса. Местенето от сенчесто на светло място трябва да се извършва постепенно, за да не се отрази зле на листата. Пресажда се на всеки 2 години.
Размножаването се извършва чрез връхни или листни резници. Местата на разрязването се подсушават и се вкоренят в торфено-пясъчна почва. Засаждането трябва да стане през ранна пролет.
За да останат листата наситено зелени, не я дръжте на пряка и ярка слънчева светлина, за да не повехне.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 34795
Прочетено: 22735 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen