Луковични и грудкови25 юли 2008

Глориоза - Gloriosa

Създадено от gradinar
петък 25 юли 2008 - 10:53:09

390gloriosa_superba_newest.jpg gloriosa-superba-visoflora-2820.jpg gloriosa_lily800.jpg Visoflora-gloriosa-superba-1084.jpg

gloriosa-superba.jpgРазновидности: Gloriosa superba, carsonii, simplex и verschuurii. Gloriosa superba е използваният търговски вид, като най-разпространените му селекции са:
Gloriosa Rothschildiana (червена)
Gloriosa Lutea (жълта)
Родом от тропическа Африка, глориоза е национално цвете на Зимбабве.
Името на Gloriosa Rothschildiana идва от латински и означава чест, слава. Това прекрасно и екзотично цвете е кръстенона барон Z.W. Rothschild, специалист по птиците, който купил цветето от Африка и го показал на изложение на Английското градинарско общество в началото на века.
Цвета се състои от шест деликатно извити венчелистчета, накъдрени по края и оцветени в червено до вишневочервено, преливащи към жълто.


Височина: 1 до 2 метра

Цъфтеж: Лято

Засаждане: Засадете, когато времето започне да се затопля. Обаче, ако окото започне да си променя цвета и да набъбва преди това, грудката трябва веднага да се посади. Ако грудката е напълно заспала, строго се препоръчва тя да бъде стимулирана да поникне преди засаждане, за да се постигне равномерен растеж и цъфтеж. Това става като я държите във влажен торф или дървени стърготини при температура 30°С.

След набъбване, грудката на глориозата трябва да се посади в достатъчно голяма саксия, която да събере двете нови грудки, които ще се формират в периода на растеж (около 30-33 см саксия). Грудката се засажда хоризонтално, като се покрива с около 4-7 см пръст. Почвата трябва да е рохкава, пропусклива и добре дренирана (pH 5.8-6.5) - 2 части почва, 1 част торф и 1 част пясък. Винаги внимавайте да не повредите новите растящи връхчета (дебелите и тъпи краища). Всяка грудка има по едно “око”, от което се развиват корени и едно основно стъбло. Образуването на стъбла е терминално и впоследствие от основното стъбло избиват нови стъбла. Ето защо, от една грудка могат да се развият до 5 цветни стъбла. Цветните пъпки се образуват в последователни листни гнезда, започвайки от 30-40 см над почвата, като от листното гнездо под най-ниската цветна пъпка излизат странични стъбла.

Подпора: Глориозата има нужда от подпора, по която да се катери. Това прави с помощта на тънките мустачки в края на всяко листо. Поставете й подпора за катерене още със засаждането.

Място: Подсигурете на глориозата добро слънчево място. Светло, без преки слънчеви лъчи. По обяд е необходимо да го засенчвате, ако случайно се намира на южен прозорец. В останалите случаи не е необходимо.
Глориозата презимува като грудка. Държи се на хладно място. През март се засажда с подходяща саксиея и се поставя на топло до светъл прозорец. След като покара може да изкарате саксията на открито.
Цъфти от април до края на август. През септември растението се внася отново в дома, където повяхва. Отрязват се всички изсъхнали листа, а луковицата се прибира.

Поливане: Почвата да се поддържа влажна по време на растеж, но да не подгизва.

Въздушна влажност: Глориозата обича относително висока въздушна влажност. Много ниската въздушна влажност може да предизвика опадане на цветните пъпки, затова пулверизирайте редовно.

Подхранване: Ежеседмично подхранване с течен тор (0.4-0.6 г/л) – NPK 15:9:15.

Грижи след прецъфтяване: След като прецъфти, спрете торенето и постепенно намалете поливането докато листната маса не изсъхне напълно. След това извадете грудките, почистете ги, оваляйте ги в сяра и ги съхранявайте в торф или дървени стърготини. Можете да ги оставите да зимуват и в саксиите, в суха почва. Ще видите, че старата грудка е умряла, но е оформила две нови грудки на нейно място. Те са свързани във формата на подкова, с оченцата във всеки нейн край. Преди да посадите отново, разчупете “подковата” в средата, за да разделите двете грудки. Глориозата може да се размножава и с отделянето на издънки.

Съхранение: Нужен е период на покой от 6-8 седмици преди грудката да започне да пониква естествено. Колкото по-дълъг е периода на покой, толкова по-бързо става поникването, независимо от температурата. Грудката се съхранява при минимална температура от 8°С (препоръчителната е 16-18°С) и относително висока влажност. За да се предотврати изсъхване, може да се сложи в пясък или дървени стърготини. Ако се съхранява при 16°С, животът на грудката е до 8 месеца.

Внимание: Дръжте далеч от деца и домашни любимци. Химичните анализи показват, че всички части на растението са отровни. Поглъщането им може да е фатално!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6332
Прочетено: 10755 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen