Декоративно-цъфтящи25 юли 2008

Гинура - Gynura

Създадено от gradinar
петък 25 юли 2008 - 09:51:04

cimg2712lo1.jpg Gynura_aurantiaca.jpg p1090108nx9.jpg p1180102df8.jpg

gynura.jpgПроизход: Източна Африка, Мадагаскар, Източна и Южна Азия
Семейство: Сенникоцветни – Compositae
инурата е бързо растящо тревисто растение. Листата и стеблата и са покрити с пурпурни власинки. Цъфти пролет с малки, приличащи на глухарче съцветия. Те трябва да се премахват, още на етап пъпки, защото миришат лошо. От време на време трябва да се прищипват стеблата, за да се разклоняват.
Растението не е капризно. Подходящо място е източен или западен прозорец. Изглежда добре във висяща кошница. Чистият въздух се отразява добре. Подходящо е и за хидрокултура.
Стъблата и листата на гинурата са плътно покрити с къси ярколилави власинки. Цъвти с жълти цветчета, които излъчват неприятна миризма, поради което цветните пъпки се отрязват преди да разцъфнат.


В природата се срещат около 100 вида гинури, но като стайни растения са получили разпространение само 2 вида:


Gynura aurantiaca – тревисто растение с правостоящи, добре разклонени стебла. Достига височина 50 – 90 см. Листата са поредно разположени, с яйцевидна форма, с назъбен край, дълги до 15 см. Стеблата и листата са покрити с малки власинки с виолетов цвят и на ярка светлина цялото растение изглежда виолетово. Цъфти с малки, събрани в съцветия – кошнички с оранжев цвят.

Gynura sarmentosa – това растение много прилича на предишния вид, но е по-малко – достига на височина не повече от 60 см. Листата му също са по-малки – до 7 см дълги.

Gynura scandens – с по-грубо назъбени листа.


Светлина: много светло, непряка слънчева светлина. Ако светлината не е достатъчна, особено зимата, стеблата се издължават, листата стават тъмно зелени, новите листа са по-дребни.

Температура: лятото – умерена температура, зимата – to – 15o – 18o С

Поливане: лятото – обилно, зимата – умерено

Пръскане: НЕ!

Висока въздушна влажност!

Торене: пролет, лято – на 2 седмици

Пресаждане: ежегодно – пролетта. Добре е растението да се подновява на 2 – 3 години, защото долните листа опадват и клонките се оголват.

Почва: 1 част глинесто-чимова, 1 част листовка, 1 част хумус, 1 част торф и 1/2 част едър речен пясък

Размножаване: резници, дълги около 10 см – във вода – пролет или есен

Опасности:
• Въздушни течения;
• Температури, по-високи от 15о – 18о С през зимата;
• Листата не се мокрят!

Вредители:
• Листни въшки;
• Памуклийки.

Осигурете на гинурата свеж въздух, но пазете от течение. Температурата не бива да се качва над 18*С, защото растението губи бласъка си и повечето листа увяхват.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7191
Прочетено: 6803 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen