Декоративно-цъфтящи24 юли 2008

Гербер - Gerbera

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 13:02:57

gerbera.jpg GerberaDaisy_fuchsia_600x450.jpg Gerbera_jamesonii_cv__flaviflora.jpg Gerbera_mini.jpg gerbera_nursery.jpg pink-orange-gerbera-daisies-top.jpg

gerbera.jpgСемейство: Сенникоцветни

Латинско наименование: Gerbera
Произход: Родина на растението е Южна Африка

Листа:
Герберът надали има нужда от описание. Необичайното при него е отглеждането в саксия. Не че е невъзможно. В този случай той не достига до такава височина, на каквато го купуваме от цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.
Цветове и цъфтеж:
Цветовете варират от обикновени до кичести във всички възможни багри, за които може да се досетите (без синьо, лилаво и черно, разбира се).
Герберите се предлагат и като стайни растения, и като градински. Стайните са нискорастящи и компактни.


Местоположение:
Растението обича осветените места. Ако го поставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце достига до него, толкова по-добре. Това е може би едно от малкото растения, които обичат преките слънчеви лъчи.

Поливане:
Поливането при гербера е истинско изкуство. Всички основни правила трябва да се спазват, ако искате да имате здраво растение. През лятото поливането е умерено, с мека вода. Полива се според почвата. Пипате и ако тя е съвсем леко засъхнала, веднага поливате. Всяко засушаване е пагубно. През периода на покой се полива пестеливо.

Торене:
Тори се от април до края на септември. Най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично.


Почва:
Тук няма нищо необичайно. Подходяща е най-обикновената пръст.

Пресаждане:
Само ако растението е вече много старо. Най-добрият сезон за тази цел е пролетта.
Поносимост към студ: През зимата е добре да държите растението на по-хладно, но не и под 12-15 градуса. През вегетационния период герберът се държи на 15-25 градуса. През лятото без проблем може да държите саксията с цветето на терасата или в градината. На избраното място обаче не трябва да става течение. Да се пази и от вятър.

Любопитно:
Казват, че герберът изсмуква всички вредни вещества и по този начин пречиства въздуха. Доколко е вярно, трябва сами да проверите.

Размножаване: Размножава се със семена, а за по-големите е възможно и чрез разделяне на корените.

Ако листата започнат да стават сивкави, това е признак, че температурата за вашия гербер е прекалено ниска.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 30743
Прочетено: 14496 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen