Декоративно-цъфтящи24 юли 2008

Бровалия - Browallia

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 08:41:20

Browalia.jpg browallia.jpg Browallia_2.JPG Browallia_aff_americana.jpg browallia_americana_05_NL_uithof.jpg p2200667on4.jpg

browallia3.jpgБровалия специоза цъфти с виолетови цветове с бяло гърло. Има разновидности майор (големи, синьовиолетови) и алба (бели цветове).

Родината на бровалията са тропиците на Aмерика. Това цъфтящо храстче в дивата природа достига на височина 1 метър, а градинските видове - до около 20 см. Растението е гъсто покрито с листа.

Цъфти обилно и дълго, цветчетата са с форма на звездички, бели или сини, до 4 см в диаметър. От време на време разклоненията трябва да се подрязват.
Семената сe насаждат на пролет или през лятото.


Бровалия специоза обикновено се купува цъфнала, но може да се отгледа лесно и от семена. Те се засяват в началото на пролетта, ако искате цветовете през лятото, или през лятото за цъфтеж през зимата. Пензирайте връхчетата, за да се разклони. Стъблата са слаби - ако искате да запазите храстовидната форма, трябва да осигурите подпорки. С подходящи грижи растението ще цъфти доста седмици. Дръжте саксията в хладна стая. Подхранвайте редовно и махайте увехналите цветове.
Предпочита умерена температура (15-18 C), в периода на цъфтене има нужда от прохлада - (10-15 С). Обича ярката светлина и дори по малко преките слънчеви лъчи. Влаголюбиво е, почвата трябва да е постоянно влажна.

Стайните форми обикновено са едногодишни и след прецъфтяването се изхвърлят.
Температура: Хладно - 10-15ºС е идеална температура за периода на цъфтеж.
Светлина: Ярка, може и малко пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва постоянно да е влажна.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Размножаване: Засейте семената през пролетта или лятото.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9716
Прочетено: 8513 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen