Декоративно-цъфтящи24 юли 2008

Бовардия - Bouvardia

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 08:24:56

bougla20025.jpg bouvardia_dark_pink.jpg Bouvardia_Royal_Edith.jpg bouvblms.jpg bouvardia.jpg

bouvardia-ternifolia.jpgБовардията има единични, цилиндрични венчелистчета във формата на звезда. Тънко и леко разклонено стебло завършвав кичест грозд. Листата са бледо залени и заострени в края, а цветовете на венчелистчетата варират между бели, розови, бледо-оранжеви и червени.Името на растението произхожда от неговия откривател - френския доктор Шарл Бувар.

Стъблата трябва да бъдат често подрязвани с остър нож, за да се даде свобода и пространство на новите цветчета. Почвата трябва да бъде подхранвана веднъж на 3 месеца. Водолюбиви са, затова трябва често и по-малко да се поливат. Полива се внимателно, и само в подложката на саксията.


Родина му е Южна Америка, като предпочита суб-тропичните ареали. През 1854 г. за пръв път навлиза в Европа и в частност в Холандия. Там вирее само в парникова среда.
Размножаване: Отделят се малки екземпляри, който се вкореняват в добре подхранена с минерали почва. Бовардията може да се размножава също и чрез разделяне на коренището и чрез листа. Температурата не трябва да надвишава 18-24° С.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7765
Прочетено: 7598 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen