Многогодишни тревисти растения06 юли 2008

Акантус (Синя шапка) - Acanthus

Създадено от gradinar
неделя 06 юли 2008 - 08:14:49

Acanthus.jpg acanthus1.jpg acanthus_balcanicus_2.jpg acanthus_mollis_2.JPG acanthus_summer_beauty.jpg

acanthus1.jpgПричудливи огромни целогодишни растения, ценени заради широките си, често заплетени и заострени основни листа. Оформят гъсти туфи, от които излизат качулати, често двуцветни цветове през лятото. Обикновено се използват за плет или покрай пътеки. Те са чудесна храна за охлюви.
Акантусът не изисква специални грижи - лесно приспособимо е. Обича светлината, като най-добре му се отразява следобедната сянка в гореща стая. Поливането трябва да бъде умерено до нередовно. Издържат до -18*С.


Вирее по Средиземноморието и в Мала Азия. Избягвайте да ги засаждате на места с ограничено пространство или където има засадени малки, по-деликатни растения, които те ще надвият. Обичат широките площи и прошарената сянка.
Времето за засаждане е месеците между март и май. Размножава се чрез резници, по който са избили коренчета и се засажда в песъчлива пръст. Полива се малко, но редовно, докато израстне до 5-6 см. Младите стръкове покълват до месец.

Отглеждане и грижи:

Място:
В градината засадете Акантуса на много слънчево място. Растението обича директните слънчеви лъчи. Осигурете му пространство далеч от други високи градински цветя. Подходящо е за засаждане около пътеки.
Ако решите да отглеждате Акантус на балкона, подберете дълбока саксия – растението има нужда от пространство в дълбочина за развитие на корените.

Сортове:
А. спинозус е най-добрият избор. Той е издръжлив и с най-големи листа, но има и остри бодли. Съцветията са съставени от цветове с бели „устнички" и могат да се използват за свежи или изсушени букети. Височина 1,2 м, разпростира се на 75 см, цъфти от юли до септември. А. молис е по-висок, с меки бодли и с не толкова привлекателни листа и цветове.

Грижи:
Поливайте умерено и рано сутрин и Акантуса ще ви се отблагодари с прекрасни цветове.
Почвата следва да бъде пропусклива и добре дренирана. Задържането на излишна вода може да бъде фатално за растението.
Торенето може да е по-рядко – веднъж месечно с тор за цъфтящи растения. Не забравяйте, че в градината почвата е богата на хранителни вещества за разлика от саксията или балконските сандъчета.

Размножаване:
Чрез семена. Семената се сеят през март. Семената покълват за около месец. След появата на поне две истински листа, младите растения се пикират. Започва да цъфти около 3 месеца след покълването на семената.

Съвет на градинаря:
Не бързайте да садите току що покълналите разсади в градината. Отглеждайте у дома в стайни условия поне 2-3 години преди да засадите трайно в градината. В противен случай рискувате младите растения да не презимуват.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7364
Прочетено: 9990 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen