Декоративно-цъфтящи20 юли 2008

Анигосантус (Кенгуруво цвете) - Anigozanthos flavidos

Създадено от gradinar
неделя 20 юли 2008 - 17:31:13

anigozanthos_bush_dawn_050614.JPG Anigozanthos_flavidos.jpg anigozanthos_flavidus2.jpg

anigozanthos.jpgПопулярно название: Кунгурово цвете.
Латинско наименование: Anigozanthos flavidos.
Родина: Естествено Австралия.
Семейство: Haemodoraceae
Листа: Стройни и много грациозни - това е любимото определение на специалистите, когато стане дума за описание на листата на това растение. И честно казано имат право.
Цветове и цъфтеж: Името на зеленината идва именно от цветовете. Те са мъхести и наподобяват лапите на кенгуру. Обагрени са в розовочервено или жълто зелено. Растението по принцип цъфти в началото на лятото.
Местоположение: В избора няма кой знае каква философия. Мястото трябва да е светло, но защитено от преките слънчеви лъчи.

Анигосантусът е с екзотични и мъхести цветове, които наподобяват лапите на кенгуру. Кенгурувото цвете има приятен розовочервен или жълтозелен нюанс. Листата също са така мъхести, както цветовете в бледорезедава тоналност. Формата им е много елегантна. Цъфти през лятото.


Почва: В магазините продават готови смески. Но ако решите сами да забърквате почвата, то имайте предвид, че трябва да заложите на кисело-хумусна пръст. Което не е лесно, тъй че се доверете на продавачите.
Поливане: Растението обича водата, така че не се скъпете, а смело поливайте, когато навън стане жега. За предпочитане е това да се прави с филтрирана вода, защото все пак става дума за екзотичен пришълец. В студеното време нуждата от вода рязко намалява, което означава да ограничите количествата. Но не и да спрете да поливате. Почвата около корена в никакъв случай не трябва да изсъхва!
Торене: Най-добре е в периода на вегетация, и то с течна тор, която се добавя към водата за поливане.
Зимуване: В зимните дни цветето обича да стои на хладно. Което съвсем не означава студено. Температури под 10 градуса не са добре дошли. През лятото пък предпочита свежия въздух, затова директно изнесете саксията на балкона или двора като спазите условията за избор на място.
Размножава се чрез семена или чрез връхни резници при температура на почвата около 20 С.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6037
Прочетено: 7212 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen