Сезонни тревисти растения20 юли 2008

Амарант - Amaranth

Създадено от gradinar
неделя 20 юли 2008 - 17:07:37

Amaranth.jpg grain_amaranth.jpg

amaranth.jpgАмарант е вид тревисто растение с красиви цветове в червената гама. Името идва от гръцката дума amarantos, което означава "който не умира". Листата му са тънки, светло зелени, растящи на метър височина около короната. Силно се разлиства в цветове от пурпурно, през бордо до златисто червено. Известни са над 60 подвида.


Грижи: Амарантът не изисква специални грижи - лесно приспособимо е към различен тип почва. Поради своята топлолюбивост е необходимо по 7-8 часа на ден пряка слънчева светлина, затова през лятото е добре да бъде изнесено на терасата. Младите растения се пресаждат всяка година в по-големи саксии, а по-старите – на 2 – 3 години, в ниски и широки съдове, за да се даде простор на короната.
Място: Родината на Амаранта е Мексико. Среща се на топли и слънчеви места. Култивирано е за пръв път в Мексико сити, където е използвано като подправка, заради множеството хранителни вещества в цветчетата си. По-късно се разпространява и в Европа и Северна Америка.
Размножаване: Размножава се чрез семена. Посяването трябва да стане във влажна и наторена с минерали почва. Мястото задължително трябва да е с пряка слънчева светлина, за да израстне бързо и силно. Ако решите да го правите стайно растение, е необходимо всяко лято да го изнасяте на терасата и да го подхранване с минерали.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5488
Прочетено: 10781 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen