Декоративно-цъфтящи20 юли 2008

Аламанда - Allamanda cathartica

Създадено от gradinar
неделя 20 юли 2008 - 16:12:56
alamanda03.jpg Allamanda_cathartica.jpg Allamanda_cathartica1.jpg Golden_Trumpets,_Curacao__Netherlands_Antilles.jpg

allamanda_cathartica.jpgАламандите произхождат от Централна Америка и обхващат около 15 вида лиани и храстчета. Култивират се основно видовете cathartica и violacea, от които са създадени множество хибриди, някои от които ароматни. Най-често цъфти в ярко жълто, но има лимонени и оранжеви нюанси, како има и червени, винени и кремави хибриди

Листата са кожести, лъскави с дължина 12,5 см, леко извити в края. Цветовете са восъчни, с форма на тромпет и размер 5-7 – до 12 см за вида hendersonii и 15 см за вида “Grandiflora”. A. cath. 'FLORE PLENA' е с кичести цветове и лек аромат. Стъблата са вдървесинели и трява да се оформят навреме преди да загубят своята еластичност, редовното подкастряне не позволява да се оголят и допринася за по-обилен цъфтеж.
Ефектното увивно растение е силно отровно във всичките си части.
Аламандата расте бързо и цъфти с фуниевидни цветове в наситеножълто.


Видове:
Allamanda cathartica "Grandiflora".
Allamanda schottii / neriifolia - по-изразен храстовиден хабитус, и малко по-толерантна към ниски температури. Цветовете са по-дребни.
Allamanda violacea - цветовете са с диаметър 10 см, прости или кичести, виолетови
Аламандата не обича студа. Затова през зимата я отглеждайте при температура не по-ниска от 18 С. Избягвайте течение, в противен случай съществува опасност от заразяване с щитоносни въшки.

През фазата на растеж от април до ноември се полива обилно с филтрирана вода и ежеседмично да се тори. Постоянно оросявайте листата и осигурете постоянна влажност в помещението, където е саксията. През останалите месеци от годината аламандата се полива пестеливо и не се тори.

Уместно е да поставите стойка за увиване на тропическата красивица.

За пресаждането рано напролет използвайте черноземна почва с равнище на рН около 6.
Растението се вирее най-добре на напълно огрян от слънцето прозорец. Но го засенчвайте от обедните слънчеви лъчи, тъй като са силни и може да прегорят листата и цветовете. Ще започне да цъфти, единствено при тези условия.
Размножава се чрез резници под фолио при стайна температура поне 27 С.
NB !!! Като всички представители на сем. Apocynaceae аламандата е токсична. Листата й пускат бял сок, който може да предизвика раздразнение на кожата, поглъщане на листата предизвиква повръщане и висока температура.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9751
Прочетено: 8336 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen