Декоративно-цъфтящи19 юли 2008

Акалифа, Сополко - Acalypha

Създадено от gradinar
събота 19 юли 2008 - 13:17:42

acalypha-pendula.jpg Acalypha.JPG Acalypha1.jpg Acalypha3.jpg

acalypha1.jpgРодина на тези растения са тропиците и субтропиците. Известни са много видове и разновидности. Някои се отглеждат като стайни растения заради високата си листна декоративност, а други - заради оригиналните си цветове.
Най - популярни са акалифа хиспида (Acalypha hispida) и акалифа вилкезиана (Acalypha wilkesiana).
Акалифа хиспида (Acalypha hispida) е с много ефектни, подобни на котешки опашки съцветия с дължина до половин метър. Цветовете са най-често червени, но има и бели. Съцветията излизат от пазвите на листата и са увиснали. В естествени условия (Нова Гвинея) растението достига до 3 метра височина, но в стайни е доста компактно.
Акалифа вилкезиана (Acalypha wilkesiana) е едно от най-ефектните листно-декоративни растения. Естествената й окраска е бронзово-червена, но има вариетети с разнообразни цветове и форми на листата. Съцветията са с характерната форма, но самите цветчета са невзрачни.

У дома вирее най - добре в рохкава, песъчлива почва. Има нужда от много светлина, но не пряка. Редовно трябва да се пулверизира. Полива се обилно, но не и през зимата.
Оптималната температура през лятото е 20 - 25 градуса, а през зимата - 17 - 18.
Отглеждано навън, има нужда от богата, влажна почва и слънце или полусянка.
В помещение изисква висока влажност на въздуха. Ако не се осигури, листата започнат да съхнат.
Всички акалифи са храсти с дървесно стъбло. Те нарастват бързо, но презимуването им в стайни условия е доста трудно, тъй като изискват много висока въздушна влажност. При сух въздух листата окапват и растението страда от фитоакари.
Дори и да е презимувала успешно, с времето Акалифата губи долните си листа и става неатрактивна. Затова се препоръчва обновяване с резници всяка година или през 1-2 години.
В началото на пролетта и/или в края на лятото е добре да се окастри наполовина. Мъртвите цветове трябва да се отстраняват след прецъфтяването им. Всяка пролет трябва да се пресажда, освен ако не я обновявате от резници.
Акалифата е много топлолюбива. Светлината трябва да е ярка, но недиректна. Въздушната влажност е от първостепенна важност. Осигурете я чрез редовно пулверизиране, поставяне на растението в близост до други влаголюбиви видове, поставяне на саксията върху подложка с мокри камъчета.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9698
Прочетено: 9492 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen