Кактуси19 юли 2008

Столетник - Agave americana

Създадено от gradinar
събота 19 юли 2008 - 10:55:49

245497097vdLgqK_fs.jpg 76110387BxTgSX_fs.jpg Agave_americana.jpg Agave_americana_mideo-picta_alba.JPG Agave_americana_variegata.jpg PA041469.JPG

agave_picta.jpgДо появата на 8-метровото съцветие минават 30-40 години. След това растението умира, като междувременно си е осигурило богато потомство. Освен чисто зеления вид има сортове с жълти или кремавобели ивици, или такива ленти по ръба на листата. Дори в голям съд дебелите месести листа може да достигнат дължина над един метър.

Освен широко разпространения зелен вид, се среща и сорт с жълти или кремавобели ивици. Листата му са месести и сочни, като към края се заострят като игли. На цвят са светлозелени с жълти ивици по края и червени върхове. Основните видове на растението са Agave bovicornuta и Agave parryi. Първото е родом от Мексико и е два пъти по-малко от по-популярния си събрат.

Вирее в смес от глинеста градинска пръст и пясък. Нужда е се от голяма саксия и много слънце. Пресажда се на пролет на всеки 4 години. Полива се умерено.
Родина му е Мексико, вирее в тропиците, субтропиците и Средиземноморието. Слънцелюбиво и влаголюбиво. Неприспособимост към домашно отглеждане, тъй като обича големите пространства.
Размножава се чрез семена и чрез малки коренови издънки. Издънките се изрязват, остава се да позасъхне отрязъка и се засажда в песъчлива почва.
Субстрат: Смес от 2 части глинеста градинска пръст и 1 част оптимална пръст и пясък.
Поливане, торене: Полива се умерено. В периода на израстване се подхранва най-много 1-2 пъти с тор за кактуси. Честото подхранване води до прекалено израстване.
Други грижи: Няма.
Презимуване: На светло при 5"С. При необходимост се пресажда през пролетта.
Вредители, болести: Щитоносни въшки и щитоносни въшки псевдококциди.
Съвети за оформление: Солитерно растение.
Предупреждение: Дългите листа завършват с твърди и остри като игла върхове, на които може да се нараните тежко. Ето защо при прибиране и изнасяне по върховете на листата се поставят коркови тапи. Ако мястото ви е ограничено или наоколо играят деца, по-добре е да се лишите от този вид агаве.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 21726
Прочетено: 16511 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen