Кактуси18 юли 2008

Лобивия - Lobivia

Създадено от gradinar
петък 18 юли 2008 - 11:35:43

DSC01730.JPG Lobivia_silvestrii_flowers1.JPG Lobivia_telgeliana_flowers.JPG Lobivia_Wrightiana.JPG Lobivia_wrightiana_sp__v__winteriana_5-13-08.jpg t_grandiflorous_600.jpg i25lobivia_sp.jpg i25lobivia_arach.jpg

lobivia_kupperiana.jpgЛобивия (Lobivia)
- изключително многочислен род с над 150 вида. Произхождат от Боливия, Северна Аржентина и Перу. Растат по каменисти склонове на височина 2000-4000 метра над морското равнище. Често образуват гъсти туфи. Стъблата са кълбовидни, с възрастта до цилиндрични, растат поединично или на групи.


Родината на този род кактуси (включва около 150 вида) е Южна Америка и по - точно Андите, Боливия и Аржентина. Естествената среда на повечето е скални местности на 2 000 - 4 000 м. надморска височина. Те имат сферични или цилиндрични стебла, много рядко разклонени. Достигат височина 16 - 18 см.
Всички видове имат сравнително дребни, жълти или червени цветове. Те издържат един ден, а когато е много горещо - само няколко часа.
По - популярни видове са Lobivia densispina, Lobivia hertrichiana, Lobivia jajoiana, Lobivia silvestrii, Lobivia arachnacantha.


Цветовете са едри, с разнообразна окраска, появяват се по горната част на стъблото. Поради високопланинския си произход цъфтят само когато са зимували на хладно и сухо. Размножават се със семена и детки, както и с разделяне на туфите.
Доста лесни за отглеждане кактуси.
Почвата задължително трябва да съдържа примеси на пясък.
През зимата, когато растението е в покой, поливането се преустановява и се прави веднъж в месеца, за да не изсъхнат корените напълно. Започнете да поливате през март, като постепенно учестявате, докато поливането достигне веднъж в седмицата до края на лятото.
През зимата оптималната температура е 5 - 7 градуса.
Ако растението не е пресаждано скоро, почвата може да се обогатява веднъж в месеца в периода на активен растеж (май - септември) по време на поливането с обикновен тор за кактуси.
Не е необходимо опръскване.
Пресаждане е нужно през 2 - 3 години.
Имат нужда от свеж въздух в помещението и много, разсеяна светлина.
През зимата, когато слънцето е по - слабо, може да се изложат и на западен или източен прозорец.
Най - подходяща е глинена саксия с дупки за отцеждане.
Размножаване: Чрез семена и резници, като при последните развъждането не винаги е успешно. Семената трябва да бъдат добре почистени и изсушени, за да покълнат успешно.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6054
Прочетено: 7281 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen