Луковични и грудкови16 юли 2008

Лале - Tulipa

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:03:31

23_4_2008_1_0_6_tulipa_queen_marvel.jpg 800px-Tulipa.jpg 9701999.jpg Tulipa_and_apricot_Pansies_massed_MOBOT_07.jpg Tulipa_Freeman.jpg Tulipa_humilis_4.JPG tulipa_saxatilis-2large.jpg tulipa_zurel.jpg tulp6-b-3242100.jpg Tulipa_peach.jpg

tulipa-l-monalisa.jpgЛалето (Tulipa)е род цветя, богат на видове и голямо разнообразие от сортове. По своята красота, разнообразие на форми и багри на цветовете лалето заема едно от първите места между луковичните цветя. Цветовете са с широко камбановидна форма, по един на цветоносна дръжка, всевъзможно оцветени с изключение на синьо.

Различните сортове достигат височина от 20 до 70 см и цъфтят от март до май.

Родината на лалетата е Турция. Името са взели от думата тюлбенд, която значи тюрбан, най - вече поради формата на чашката.В Холандия лалетата са пренесени от Персия.
Лалетата са едни от най – лесно отглежданите цветя за градината. Те са многогодишни.

Лалетата могат да бъдат засадени с други многогодишни, храсти, дървета и трева.

Лалетата са обичани във Франция, Дания, Белгия, но Холандия надминава всички. В началото на ХVІІ век страната на лалетата е обхваната от истинска "лалемания". По това време вече са създадени много нови разцветки и форми. Всеки селекционер се стреми да създаде свое, неповторимо лале, а цените на луковиците са баснословни - понякога надминават многократно тежестта си в злато. Дори когато първоначалната еуфория поутихва, изкуството на селекцията продължава да се предава от поколение на поколение.


Лалето изисква топли и слънчеви места, но расте добре и на полусянка. Най-подходящи за него са глинесто-песъчливите почви.

Полива се само ако пролетта е суха. Луковиците се изваждат всяка година, когато листата започнат да жълтеят – обикновено в началото на юни. Просушават се в щайги на сенчести и проветриви места, почистват се и се пазят до есента, когато отново се засаждат.

Почвата за луковиците трябва да е добре отцеждаща се, пореста. Задължително се добавя органична тор, торфен мъх или други богати на хумус съставки. Тези материали следва да се поставят на дълбочина 30 – 40 см., така че новата коренова система да има шанса да израсте. Можете да добавите малко тор, която да е премесена с пръста.

В прекалено мократа почва може да се развият гъбички. В същото време луковиците могат и да изсъхнат, поради задушаване, ако почвата е прекалено сбита и в нея няма достатъчно кислород.

През пролетта, в края на сезона, почистете растенията от цветовете, преди да са нападали върху листата. Ако не го направите, цветята може да загният и загинат. Шест до осем седмици извадете лалетата от земята, почистете ги добре от пръстта и ги оставете на сухо и проветриво място, където да презимуват.Когато садите лалетата (най - добре през октомври - ноември) наторете и полейте луковиците. Дълбочината трябва по правило да е три пъти дължината на луковицата. Лалетата не трябва да се садят на много близко разстояние.


През 1981 година в Холандия е приет международен регистър за наименованията на лалетата, според който те се делят на четири групи, включващи 15 класа:
I група - ранноцъфтящи Обикновени ранни лалета Кичести ранни лалета
II група - средноцъфтящи Триумф-лалета Дарвинови хибриди
III група - късноцъфтящи Обикновени късни лалета Лилиецветни лалета Ресничести лалета Зеленоцветни лалета Рембранд лалета Папагалови лалета Кичести късни лалета
IV група - видове лалета и техните хибриди Лале на Кауфман, неговите разновидности и хибриди Лале на  Фостер, неговите разновидности и хибридиЛале на Грейг, неговите разновидности и хибриди Диворастящи видове лалета, техните разновидности и хибриди.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 22822
Прочетено: 16442 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen