Орхидеи и Бромелиеви21 декември 2013

Катлея (Орхидея Катлея) - Cattley maxima

Създадено от gradinar
събота 21 декември 2013 - 21:13:00

cattleya_maxima_01.jpg DSC00075.JPG image204.jpg image209.jpg tq.jpg

cattleya_maxima_01.jpg.jpg
Описание
Катлеята е орхидея която се отглежда доста трудно. Този род орхидей има около 70 вида и доста хибриди. Катлеята има големи цветове с ярки багри, което я прави доста атрактивна. Намира се главно в Южна и Централна Америка, но най-вече в джунглите на Южна Америка и в частност Бразилия.

Отглеждане на Катлея:
Място:
Тази орхидея трябва да се отглежда на много светло място, но да не се излага на преки слънчеви лъчи. През есения сезон Катлеята изпада в период на покой. През това време тя трябва да се държи на проветриво и светло място.

Температура:
Дневната температурата е необходимо да бъде между 23°С и 32°С с висока влажност на въздуха. През зимата температурата нощната температура трябва да бъде в границите между 14°С и 17°С.


Влажност:
Катлеята има нужда от влажно и топло място. Желателно е да е отглеждате в зимна градина. Не пръскайте листата. Това може да доведе до появата на тъмни петна по цветовете и листата. През есентта е желателно влажността да бъде между 50 и 80 процента.

Поливане:
Когато расте Катлеята я поливайте често, но само с филтрирана вода. Необходимо е да избягвате събирането на застояла вода, понеже това е вредно за нея. През зимата се полива рядко. През есенния сезон се полива на две-три седмици, като задължително трябва да спазите фазата на покой която е от 5 до 8 седмици.

Торене:
През летния сезон цветето се наторява на всеки две седмици с течен разтвор за орхидей. Торенето се извършва с четвърт разреждане и при всяко поливане. Може да я оитапяте в хранителен разтвор.

Пресаждане:
След като цъфне през пролетта е добре да пресадите орхидеята. За целта използвайте специален орхидеен субстрат. Той трябва да е едър и да съдържа кокосови кубчета и кори. Пресаждането се извършва на 18 до 24 месеца. Препоръчва се да не се разделя растението преди да се е развило добре. При извършване на пресаждането Катлеята трябва да не се полива, а да се пулверизира до появяването на нови корени. През този период е необходимо цветето да е на сенчесто място.

Размножаване:
Размножаването на Катлеята се извършва след фазата на покой. То е доста сложно. Извършва се чрез разделяне на издутините, като е необходимо всеки резник да има поне две псевдо издутини.

История:
През 1918 ботаника William Cattley донася от Бразилия в Англия няколко тропически растения. Сред тях той намира случайно попаднало растение. Решава да го засади. Резултата е орхидеята Катлея (Кралица на орхидейте).

Цветове и форми:
- VAR. Алба има две еквадорски форми. Една от тях е била изложена в Guayaquil International Orchid изложение през 1988 година.
- VAR. coerulea е една от най-красивите coerulea форми. Тя бе представена през 1991 на Еквадор орхидея изложение, където е получила AM / AOS (86 точки.).
- VAR. Concolor е еквадорска форма с прекрасна, чиста мека на цвят, но с обичайното жълто в средата, с бели чашелистчета и венчелистчета.
- VAR. полу-алба е от планините на Аябака.
- VAR. SUPERBA е от възвишенията на Северен Перу. Формата на цветето е подобен тип  на планинската но цветето достига 9 инча (22 см), при добри условия на отглеждане.
- VAR. Venosa. Има цветовете тип от сорта на планински, но с тъмни жилки по листата във и венчелистчетата.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 18250
Прочетено: 24937 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen