Папратови18 май 2010

Циртомиум, сърповидна папрат - Cyrtomium

Създадено от gradinar
вторник 18 май 2010 - 12:11:16

Cyrtomium5.jpg Cyrtomium3.JPG Cyrtomium1.jpg Cyrtomium6.jpg Cyrtomium2.jpg Cyrtomium.jpg Cyrtomium4.JPG Cyrtomium_macrophyllum.JPG

Цъфтеж: декоративно-листно растение
Семейство: Polypodiaceae (папратови)
Родина: Южна Африка, Азия

Растенията от Циртомиум (Cyrtomium falcatum) се срещат както в Южна Африка, така и в Индия и Хавайските острови. Там обитават области, където температурата рядко надвишава 18ºС. В продължение на годините оформят стъбла, които са зелени, люспести. Достигат до 60 см височина. Листата са с целокрайни дялчета и заострени връхчета. Те са месести, тъмнозелени, с гланцов блясък. Достигат 50 см дължина. Много атрактивна е разновидността C. f. rochfrdianum. Листата са леко вълнообразно нагънати, с остри зъбчета по периферията. Те са тъмнозелени, блестящи от лъскавина.


Място:
Светло до полусенчесто, при всички случаи защитено от пряка слънчева светлина и сравнително хладно.

Температура:
Идеалната температура е около 15°С. Важно е да осигурявате достатъчно чист въздух. През летните месеци можете да изнесете папратта на балкона или терасата. През зимния период на покой подходящата температура е между 7 и 10°С. Можете да поставите растението на стълбището, в коридора или зимната градина.

Поливане:
През цялата година се полива редовно с мека вода. Кореновата туфа трябва да бъде винаги малко влажна. Внимавайте да не се задържа вода, която предизвиква загниване на корена. През летните месеци поливайте по-често и пръскайте с неваровита вода.

Торене:
От март до октомври се тори всяка седмица, през зимните месеци торенето спира.

Пресаждане:
Пресажда се при необходимост в хумусна пръст, към която се прибавя малко шина.

Размножаване:
Разсаждането чрез спори е трудно. Най-добре е да се разделят старите туфи. Подходящ период за това е пролетта. За целта се използва тежка, богата на хранителни вещества почвена смес. В нея трябва да се включат равни части глинена почва, добре разложен оборски тор и листовка.
За любителя-градинар е възможно само разделянето на по-старите растения.

Болести и вредители:
При висока температура и сух въздух през лятото растенията се нападат от щитоносни въшки.

Съвет:
Този вид папрат има високи изисквания по отношение на влагата и температурата.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9155
Прочетено: 7475 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen