Палми14 юли 2008

Кокосова палма - Cocos nucifera

Създадено от gradinar
понеделник 14 юли 2008 - 12:42:22

COCONUT_PALM.jpg Cocos_nucifera.jpg Cocos_nucifera_3g.JPG Cocos_nucifera__Panama_Tall__15g_2.JPG Coco_nucifera_coconut_palm_Goree_preview.jpg

cocos.jpgКокосовата палма е растение от семейство Палмови (Arecaceae). Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия. Обичайно расте в близост до тропични плажове, но се среща и на 1000 м надморска височина.

На височина достига около 30 м, листата ѝ са перести с дължина от 4 до 6 м. Старите листа опадват като оставят ствола оголен и гладък. Плодът на кокосовата палма е кокосовият орех.

Най-много се култивира в Югоизточна Азия, но има обширни плантации и в карибския район, по-специално на Ямайка и Юкатан в Мексико.Красивата палма олицетворява романтиката на тропиците. Тя има и огромна икономическа стойност. Съществуват множество разновидности, от палми джуджета до достигащи 20 метра дървета. Всички те имат величествени сиви стебла с корона от сложни жълто – зелени листа. Всяко листо е около 3-5 метра дълго.

През последните две десетилетия, кокосовата палма в Южна Флорида беше нападната от микроорганизъм, който причинява болест, наречена смъртоносно пожълтяване. За щастие вече се произвеждат разсади, които са резистентни на болестта.


Тъй като кокосовата палма се отглежда в тропическите области по цялото земно кълбо, оригиналният й произход не е точно установен. Учените са склонни да допуснат, че родината на екзотичното растение са ‘бреговете на Индийския океан’, без повече да се конкретизират. Кокосовият орех е в състояние да преплава огромни разстояния през морета и океани, запазвайки кълняемостта си в течение на години. Отделно от това, човекът е разсаждал палмата както всяко друго полезно растение.

Светлина: Обича силното слънце.
Влага: Понася суша, но харесва и влажна почва, стига тя да се отцежда добре.

Студ: може да издържи на студ и замръзване, но само за кратки периоди. Листата се обезцветят, а растението става податливо на гъбични заболявания.

Обикновено първите цветове се появяват на шестата година от развитието на палмата. Цветовете са мъжки или женски и в домашни условия ще е нужно да ги опрашвате с помощта на мека четка. Скоро след това се появяват плодовете – добре познатите кокосови орехи, които нарастват бавно в продължение на чест месеца. За да узреят напълно, им трябва още половин година. Отвън плодът е обвит със зелена месеста обвивка, в която (подобно на костилка) се намира кокосовият орех. Една зряла двайсетгодишна палма ражда до 75 кокосови ореха за година. В света за година се консумират около 100 000 тона кокосови орехи. Кокосовата палма се отглежда най-много в Индия и Филипините.

Кокосовата палма е тропическо растение, което обикновено вирее във влажни крайбрежни райони между 26 градуса северна и южна ширина. Произходът на това растение не е известен, но мнозина смятат, че мнозина експерти смятат, че родината и са западната част на Тихия океан и островите в Индийския океан.

Размножаване: Поставете свеж кокосов орех (с черупката) до половината във влажна почва – ако почвата се поддържа влажна, растението ще поникне до 2-3 месеца. Растежът е бавен в началото, но се ускорява след като растението израсте.
Тази палма е страхотен акцент върху една зелена морава, а през листата и се прецежда приятна сянка за вътрешния двор. Използва за оформянето на горички или алеи покрай улици. Устойчива е на сол, затова и се използва по крайбрежията за постигане на тропически ефект. Ценен хранителен източник от тропиците, плодът на кокосовата палма се състои от черупка, изградена от фибри, покрита с още една - твърда дървесна. Вътре в черупката е бялото “месо”, наречено “copra”. То може да бъде настъргано и използвано в готварството – предимно в сладкарството. Освен това може да бъде извлечен екстракт на кокосово олио, което също се ползва за сладкарски цели.Вътрешността на кокосовия орех е куха и може да съдържа т.нар.кокосово мляко – основна съставка на пина - коладата, вкусна алкохолна напитка. По-важна е обаче приложението му в парфюмерийната и козметичната индустрия – за производство на сапуни, както и на смазочни масла, експлозиви и маргарин. Външната дебела черупка е източник на твърди фибри, наречени coir, които се използват за направата на изтривалки за крака и четки. Листата се използват в някои райони на света за изграждането на покриви на къщи.Покупка

* Кокосовият орех трябва да е пълен, при разклащане да се чува как водата се движи, да е без пукнатини.
* Трите очи (дупчиците) трябва да са непокътнати, без плесен.
* Дали вътрешността е гранива и горчива се установява след отваряне.
* Средното тегло на един кокосов орех е между 600 и 800 грама и е достатъчен за приготовлението на сладкиш за 6 човека.

Съхранение

* Когато е непокътнат, кокосовият орех издържа 1-2 месеца на стайна температура.
* Когато е отворен, кокосовият орех се държи в чекмеджето на хладилника.
*  Когато е изсушен, няма срок на годност и се съхранява в плътно затворен съд на прохладно място.

Използване на кокосовия орех

* Водата в кокосовия орех се изцежда в чаша, след като се пробият с шило отвори в дупчиците.
* Самият орех се разчупва с помощта на чук. Туземците използват мачете или големи ножове с широко острие, за да разрежат кокосовия орех.

Употреба

Кокосовият орех е основна съставка в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кухня.
Използва се за приготвянето супи, сосове, ястия и десерти. Кокосовата вода и кокосовото мляко се използват в супи и сосове. Настърганата вътрешност си подхожда с пиле или с десерти.

Кокосова вода

* Кокосовата вода е водата, която се съдържа в кокосовия орех. Не бива да се бърка с кокосовото мляко. Тази вода е чиста и служи за утоляване на жаждата.

Кокосово мляко

Преди да узрее напълно, кокосовият орех съдържа кокосово мляко, което представлява сладка и белезникава течност. С узряването на ореха, тази течност се втвърдява и тя е всъщност ароматната, бяла и твърда вътрешност на кокосовия орех. Следователно, когато купуваме кокосов орех, той вече не съдържа кокосово мляко, а само кокосова вода. Но кокосовото мляко може да се приготви в домашни условия по следния начин:

* Смесете 500 мл прясно мляко с 250 мл течна сметана и 120 г кокосови стърготини. Сложете сместа да кипне и след това я оставете за 30 минути на тих огън. Разбъркайте, прецедете, като натискате с лъжица, за да се отцеди добре млякото. Кокосовото мляко се използва в различни азиатски ястия, в индийското къри, в сосове и ориз, в десерти, като придава изключителен аромат и вкус.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 19310
Прочетено: 14479 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen