Многогодишни тревисти растения07 ноември 2009

Рутия - Ruttya

Създадено от gradinar
събота 07 ноември 2009 - 17:08:54

Ruttya.jpg Ruttya1.jpg Ruttya2.jpg Ruttya3.jpg ruttya_fluticosa-3[1].jpg Ruttya_fruticosa.jpg Ruttya_fruticosa_2.JPG ruttya_fruticosa_2.JPG
ruttya.fluticosa-31.jpgТова причудливо растение внася много закачливост и настроение в интериора. От родната му Южна Африка е пренесено по целия свят, като някои народи го наричат оранжев дракон, а други, между които и нашият – заешки ушички. Гальовното си нашенско име цветето дължи на особения строеж на цвета – ако го разгледате отблизо, ще видите силно сходство със заешка муцунка – черно носле и щръкнали уши.

По време на цъфтежа, който продължава почти цяла година, цветовете, събрани в съцветия по 10-15, всеки с дължина около 4 см, обилно отрупват храстчето. Пъпките са жълти на цвят, полуразтворените цветове са жълто-червени, а когато са напълно разцъфтели,стават червени и придобиват характерната си форма. Съществува и вариетет с жълтообагрени цветове. Постепенното разтваряне на цвета продължава 2-3 дни. Отначало от пъпката се показват листчета, които с нищо не подсказват какво ще се получи накрая. На следващия ден жълтите листчета леко почервеняват и едва след цяло денонощие се разтварят напълно, обагрят се в червено и се вирват “ушичките” и мустачките-тичинки. По този начин в едно и също съцветие едновременно се виждат различни по цвят и форма цветове, които изглеждат твърде декоративно на фона на тъмнозелените листа.


Тънките и гъвкави клонки на рутията са изцяло покрити от плътни блестящи листа.След прецъфтяването обикновено се завръзват дребни шушулки, съдържащи плоски семена. Ако не държите непременно да ги засеете, по-добре ги отстранете веднага, за да не изчерпват енергията на храстчето.

Място:
През лятото цветето изисква лека сянка. Силната светлина не му вреди, но намалява декоративността му. През зимата директното слънчево огряване води до пищен цъфтеж.

Температура:
Минимална t°: 12 Максимална t°: 25-30

Поливане:
През лятото поливайте обилно, а през зимата – по-пестеливо. Пулверизирането на листата допринася за тяхното добро здраве.

Оформяне:
Рутията трябва да се подстригва, като може да се оформи или като храстче, или като ампелно растение.

Пресаждане:
При пресаждането през пролетта се използва същата почва.

Размножаване:
Рутията се размножава лесно с резници, които във вода пускат корени за 3 до 10 дни. Те се засаждат в лека и пропусклива пръст.

Вредители:
Рутията рядко се напада от вредители.

Източник:Вестник за градината


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5753
Прочетено: 8125 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen