Кактуси11 юли 2008

Великденче (Коледниче) - Rhipsalidopsis x graeseri

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:55:57
02200085.JPG 100_2849.jpg 2086548052_01768abc19_b.jpg e43f0351e175d9cb.jpg Paasiaiskaktus,_Rhipsalidopsis_gaertneri_IMG_1429.jpg Schlumbergera_truncata_123.jpg schulumbergeraamarilla2.jpg uskroanji_kaktus_3.jpg

rhipsalidopsis.jpg
Великденче (Veronica) е растителен род от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae). У нас се срещат между 40 и 50 вида, в зависимост от таксономичната концепция (някои видове се отделят в самостоятелен род Pseudolysimachion).

Родът у нас включва едногодишни и многогодишни тревисти растения, и дребни храстчета. Видовете на рода са разпространени из цялата страна - някои се срещат на морското равнище, други - в полята и горите, и трети - на най-високите планински върхове.Особено популярно е лечебното великденче (Veronica officinalis). To е многогодишно тревисто растение, разпространено из широколистните и иглолистните гори.За медицински цели се използва надземната част (запарка).

Името на растението идва от времето, когато то цъфти обичайно - април - май, когато се празнува и Великден. Листата му са плоски и къси, с неправилна форма. Обича топлия и влажен климат. Цъфти в ярко червено до виолетово.

Коледничето (Schlumbergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята.


Отглеждане и грижи:

Поливане:
Редовно да се полива с дъждовна или филтрирана вода, но не бива да се задържа влага в саксията.

Торене:
Тори се със специална тор за кактуси от март до юни.

Място:
През май следва да се постави на полусенчесто място, а от август има нужда от по-топло място и повече вода. През зимата следва да се полива рядко и да стои на хладно. В началото на пролетта се внася отново в топла стая.

Идеално място за него би бил прозореца, но не бива да се излага на пряка слънчева светлина. На помещението трябва да се осигури добра въздушна вентилация. Температурата през топлите сезони не трябва да е повече от 20 градуса, а зимата - минимум 10, иначе растежът спира.

Размножаване:
Става чрез крайник, по който са избили коренчета и се засажда в подходяща кактусова пръст.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 32052
Прочетено: 19983 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen