Декоративно-цъфтящи25 октомври 2009

Стефанотис (Мадагаскарски жасмин) - Stephanotis floribunda

Създадено от gradinar
неделя 25 октомври 2009 - 09:35:53

stephanotis-floribunda.jpg Stephanotis_(Madagascar_jasmine).jpg Stephanotis_floribunda.jpg Stephanotis_floribunda01.jpg Stephanotis_floribunda03.jpg Stephanotis_floribunda1.jpg Stephanotis_floribunda2.jpg Stephanotis_floribunda3.jpg Stephanotis_floribunda3L__Marie.jpg
stephanotis_floribunda3.jpgЛистата са вечнозелени, кожести, тъмни и много плътни. Те са продълговато овални, разположени срещуположно, дълги до 7-10 см и широки 4-5 см. При добри грижи добре покриват тънкото, но силно и издръжливо виещо се стъбло. Цветовете са сравнително едри, събрани в разкошни съцветия, бели, твърде ароматни. Тъй като стъблото нараства много бързо, а е тънко, непременно се нуждае от опора. Чрез нея може да се придаде най-различна форма на растението.

Стефанотисът (Stephanotis) е цвете, което няма да ви разочарова. Дори в периода, когато не цъфти, стефанотисът е достатъчно декоративен.


Място:
Не е подходящ за съвместно отглеждане с други растения, тъй като “държи да расте свободен” и изисква много чист въздух. Нуждае се от много светлина, но да е защитено от преките слънчеви лъчи.

Поливане:
През лятото се полива щедро, а през зимата значително по-умерено. След като прецъфти, намалете поливането, а при хладно време, го сведете до минимум, колкото да не изсъхне корена. Пожълтелите листа са признак на хлороза, причинена от твърде варовита вода.

Влажност на въздуха:
Няма специални изисквания, но пулверизирането се приема добре.

Пресаждане:
Пресаждайте всяка година. Защо колкото повече пространство му се дава, толкова по-разкошно цъфти. За да не загниват корените, осигурете добър дренаж.

Подхранване:
Твърде добре се отразява по време на интензивния растеж.

Неприятели и болести:
При много сух и топъл въздух се напада от щитоносни въшки и власести въшки, за ликвидирането на които се употребяват съответни инсектициди, но най- доброто средство е да не се допусне нашествието им.

Размножаване:
Стефанотисът се размножава чрез резници почти през цялата година, но се препоръчва това да става рано напролет. За целта се нарязват миналогодишни стъбла, като всеки резник трябва да има двойка листа. Засаждат се в смес от торф и пясък (1:1) и при температура 24-26 градуса след около месец са добре вкоренени. Пресаждат се в неголеми саксии в почва, съставена от градинска пръст 1 част, торф – 1 част, листовка –2 части и пясък – 1 част. Държат се при температура 16-18 градуса. Съобразно нарастването се пресаждат в по-големи съдове. Връхните части се прищипват за добро и обилно разклоняване. Възрастните растения се прехвърлят в нова почва на 2-3 години, но горната част на пръстта им се подменя всяка пролет. През лятото могат да бъдат изнасяни на балкона. Нуждаят се от обилно поливане и опръскване, както и от подхранване с разтвор от добре прегорял оборски тор. При такова гледане, особено ако им се осигури нужната изобилна, но разсеяна светлина, цъфтят през цялото лято и до късна есен. През зимата поливането се намалява, но без да се изсушава съвсем земната маса. Тогава растенията се държат при температура 12-15 градуса, но на светло място. Получените от зимни резници стефанотиси зацъфтяват още в края на лятото на същата година. Въздушната влажност трябва да е умерена – обикновена стайна атмосфера, но пулверизирането от време на време допринася за по-доброто развитие на лианата. Въпреки че има слава на трудно за отглеждане растение, стефанотисът расте успешно и цъфти редовно в много домове.

Мнения от ФорумаКоментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 20574
Прочетено: 23987 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen