Цветята и Жената10 октомври 2009

Живата сила на цветята и фън шуй

Създадено от gradinar
събота 10 октомври 2009 - 13:43:02

fsh.jpgПри ограничено пространство се предпочита вертикалното (зонално) озеленяване. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство.

Съвременният минимализъм налага внимателен подбор на растенията. Въпреки това цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.

От значение при избора на цветя са и цветовете на интериора. При едноцветни и пастелни или черно-бели тонове много добре изглеждат пъстрите, декоративнолистни растения.

Стилът на обзавеждане също има значение при избора.


За етно-стил и плетени мебели (от бамбук или ратан) – бромелии, орхидеи, хоя бела (восъче), жасмин. Японска нотка се постига, като се украси помещението с драцена, бамбук, азалия  (японски рододендрон) или бонсай. Английският или френски стил на обзавеждане добре хармонира с храстовидни и обилно цъфтящи цветя като камелия, циклама, палми и щамбово формирани цветя.

Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия.

Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера. Най-предпочитани растения според фън шуй са тези, които имат кръгли или овални листа. Не е желателно да имате растения с остри листа и бодли (особено кактуси), освен в случаите, когато самите вие усещате, че ви влияят благоприятно. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения.

Живите цветя създават енергията “ян” – активна енергия, затова не се препоръчва да са много в спалнята. За спалнята са подходящи малко на брой, но не силно ухаещи растения. Подходящи са камелия, азалия, спатифилум, мурая, теменужка, четирилистна детелина, алое, бамбук на щастието, драцени.

Според фън шуй растенията се отнасят към Стихиите на дървото, което символизира растежа, творчеството и движението напред.

Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.

За привличане на “ци” се използват цветя в саксии или свежи цветя в букети. Според фън шуй сухите или изкуствени цветя, така модерни и придобили популярност в последно време, са носители на енергията “ин” (пасивна) и енергията “ша” (неутрализираща) затова са приложими в редки случаи, например при хора, страдащи от алергии или в помещения, свързани с активен живот. Ако имате такива композиции, старайте се да ги обновявате или сменяте всяка година.

Фън шуй, това е изкуство, посветено на хармонията, затова не прекалявайте с активизирането на дадени зони и неутрализирането на други. Всички ваши действия трябва да са постепенни и най-вече свързани з вашата интуиция и вътрешна нагласа.

Грижете се с любов за вашите цветя и те ще ви се отблагодарят.

Източник: az-jenata.com


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14416
Прочетено: 7849 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen