Съвети на специалиста02 октомври 2009

Дивите цветя у дома

Създадено от gradinar
петък 02 октомври 2009 - 17:24:36

laika.jpgДива мента, бял равнец, лопен, повет, лайкучка, цъфнала детелина, змийска хурка... - тези и още много диви цветя и билки все по-често се използват за цветни аранжировки. Нещо повече, присъствието на "дивачетата" е едва ли незадължителен "аксесоар" дори и за букети, подготвени за най-тържествен и случаи и предвидени за височайши персони.


Полянките, крайпътните канавки, между блоковите пространства, обрасли с треви и бурени, крият прекрасни природни творения, израсли волно и предизвикателно и на най-неочаквани места. Тяхната неподправена от селекции хубост остава скрита за мнозина, свикнали да търсят красотата на цветята само в цветарските магазини. Затова пък, преместени в стайна среда и поставени в подходящ съд, дивната им прелест разцъфтява.

Всички композиции можете да ги изпълните и сами, обогатявайки ги с клонки и растителност по ваш вкус. Съобразете се с вазите и съдовете, с които разполагате - дивите цветя изглеждат атрактивно и в най-непретенциозни купички, салатиери, в буркани дори. Съчетавайте растенията по цвят, а ако желаете - съобразете ги и с покривката на масата или с мебелировката в стаята.

Не се обезкуражавайте, ако се окаже, че подбраните цветя или част от тях, бързо увяхват. Някои имат наистина кратък живот, но пък белият равнец, дивата шипка, цъфналата детелина, поветът, дивата мента и колко още други, са много издръжливи. Опитайте да сложите във водата лъжичка захар - това често помага за удължаване трайността им. Освен това, когато ги берете, подбирайте клончета с повече и то, полуотворени пъпки.

Източник: Вестник за градината


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 15399
Прочетено: 7820 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen