Съвети на специалиста02 октомври 2009

Събиране и съвети за семена

Създадено от gradinar
петък 02 октомври 2009 - 13:46:13

semena.jpgУзряха вече семената на много цветя и настъпи моментът да си направите запаси, за да цъфти градината ви и идното лято. Използвайте за целта сухите дни, защото и най-малката влага ще е причина за появата на мухъл. Цветарите с опит в градинарството разстилат обраните семена върху вестник или хартия за няколко дни, за да е сигурно, че са изсъхнали напълно. Едва тогава ги прибират в книжни или марлени торбички. Важна е и температурата, на която ще ги съхранявате - да не пада под 10-12 градуса, но да не превишава и 35 градуса, защото запарването също ще доведе до появата на мухъл.


Задължително направете надпис или сложете етикет на всяко пакетче - вероятно е да забравите до пролетта как изглеждат семената на различните цветя, особено ако имате нови видове. Добре е да събирате семената по цветове - напролет може да предпочетете да групирате цветята по багри и тази предвидливост ще, ви е от полза. Това особено важи за ружите, за пиниите, за петуниите.

Цъфтежът на някои видове, като маргаритките, латинките, теменужките е продължителен и затова семената им могат да се събират през 3-4 дни чак до прецъфтяването им. Някои семена се събират във восъчна зрелост и дозряват около 30-40 дни след това - така е при незабравките, маргаритките, кученцето.

Прави са онези, които твърдят, че семената от собствено отгледаните растения дават по-качествен разсад от закупените. Обяснението е просто - цветята са вече приспособени към специфичните условия във вашата градина /или тераса/, което ги прави по-устойчиви от купешките.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8041
Прочетено: 7484 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen