Съвети на специалиста02 октомври 2009

Съвети за отглеждане на Колеус (Coleus)

Създадено от gradinar
петък 02 октомври 2009 - 12:03:27

coleus.jpg Coleus_1.JPG Coleus_Collection.JPG Coleus_varities.png coleus_2.jpgcoleus_blumei.jpg
Обединяващото за всички разновидности, а те са над 150 вида, е изискването за светлина, но през лятото растението трябва да се засенчва от преки слънчеви лъчи. Понася добре зимата в неотоплена стая, но все пак температурата вътре не бива да пада под 10 градуса. Копривката обича водата - поливайте я с вода, престояла поне няколко часа на стайна температура.

През зимата поливайте в такава периодичност, че да не допуснете почвата в саксията да изсъхва. Щом се случи това, листата бързо се спаружват и могат да ги нападнат акари.


Много лесно можете да се сдобиете с копривка чрез резници - те се вкореняват лесно било във вода, било направо в почва. Засадете ги в смеска от 2 части градинска пръст, 1 част торф и 1 част едър пясък.

Подхранвайте през зимата само веднъж месечно, а в ранна пролет прищипвайте връхчетата, за да се оформи растението като малко храстче.

В период на активна вегетация подхранвайте на 2 седмици, но ако започне да се издължава бурно на височина можете  да приложите и метода на подстригване, като намалите разклоненията докъм 7 см.

Умелото съчетаване на различни по цвят сортове колеуси в красив съд може да го превърне в пищен и постоянен букет в дома ви.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1951
Прочетено: 13815 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen