Цветя и градини през сезоните14 септември 2009

Градината през ноември

Създадено от gradinar
понеделник 14 септември 2009 - 22:20:09

Ако имате овошки и още не сте го направили, складирайте малко ябълки и круши за зимата. Най – подходящи за целта са най – късно зреещите сортове. Изберете здрави плодове, средни по размер и ги откъснете с дръжката от дървото.

Дръжте ги на сухо и проветриво място (гаража например), подредени на равна повърхност (поднос). Ако са по – голямо количество, подредете подносите, в кашон.

Обърнете зеленчуковата градина. Оберете доматите, които са започнали да пожълтяват и ги подредете старателно върху хартиена повърхност. Дръжте ги на сухо и хладно място, за да не се развалят. Извадете и морковите, за да не станат жертва на охлюви. Почистете ги от пръстта и ги складирайте.


Ако са ви останали луковици, засадете ги последно този месец. По правило колкото по – голяма е луковицата, толкова по – голямо е и цветето.

Посейте семената на цъфтящите на пролет едногодишни (немесия, календула) в сандъчета, а когато разсадът е достатъчно голям, го преместете в отделни контейнери.

Грижете се за тревата! Продължете да я косите всяка седмица старателно (продължава да расте, докато температурите не паднат под 4 – 5 градуса) и задължително я почистете от нападалите листа. Те пречат на тревата да получава достаъчно светлина, а и са идеално убежище за червеи и други напасти.

Все още можете да засадите луковични в двора, а ако искате да създадете по – естествен, полски вид на градината, просто ги разхвърляйте по тревата, и където паднат, ги заровете на подходящата дълбочина.

Не забравяйте стайните цветя. Веднага след като забавят растежа си, започнете да ги подхранвате.

Почистете розовите храсти и изсъхналите и загнили листа и цветове. Почистете и около самия храст, за да не се получи неприятно инфекция (черни петна по листата).

Съберете семена от прецъфтелите многогодишни растения. Съхранете ги в малки хартиени пликчета на сухо и топло място, ако сте решили да ги сеете напролет.

Приберете в къщи саксиите с по – чувствителните растения (фуксия, цитрус, кана).

Замразете си зелени подправки за зимата. Те са идеални за употреба със всякакви ястия и издържат във фризара поне 6 месеца. Босилек, мента, магданоз, розмарин, копър. Изберете свежи, здрави стръкчета от растенията (най – добре рано сутрин), накълцайте ги и ги замразете във формички за лед или найлонови пликчета. Така ще имате идеалното ароматно допълнение към вашата гозба.

Ако имате в градината малки дръвчета рододендрон (азалия) все още можете да ги поливате по малко.Източник:Zadoma.com


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7670
Прочетено: 6655 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen